Notícies

07/05/2021

Ajuda humanitària a l’Índia

Aquest divendres, 7 de maig, està previst que s’enlairi de l’aeroport de Barcelona un Boeing 787 amb destí a Bangalore (Índia) amb material essencial per a la greu crisi sanitària i humanitària que està patint l’Índia en la seva segona onada de contagis de COVID-19. 

Aquest primer vol humanitari és una iniciativa solidària de la societat civil, liderada per les onegés Open Arms i la Fundació Vicente Ferrer (FVF), que posen en marxa una aliança estratègica juntament amb Enrique Piñeyro, president de Solidaire. L’objectiu és donar suport als hospitals de la FVF i a altres centres sanitaris del país, en coordinació amb el Govern indi. 

Aquesta resposta a la crida d’emergència del govern de l’Índia de la setmana passada compta amb el suport del Govern, a través del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. 

Altres organitzacions que s’han sumat a l’acció humanitària són DKV Assegurances, Agents Solidaris, l’Hospital Sant Joan de Déu (HSJD) i l’Hospital Parc Taulí.

Aquesta iniciativa ha comptat també amb el suport de la companyia de teràpies respiratòries Esteve Teijin, l’empresa de transports CH Robinson, la companyia de logística Trans Junior i la comunitat índia a Madrid.

L’operació d’enviament de material d’aquest divendres és la primera de les previstes per a les pròximes setmanes i també la primera d’intervenció ràpida en aquesta emergència a l’Índia que es realitza des de l’Estat espanyol. L’acció dona resposta immediata aportant recursos sanitaris que ajuden a pal·liar com més aviat millor la severa crisi sanitària que afronta el país davant la falta de reserves d’oxigen, degut a l’augment de casos greus de COVID-19 dels últims dies i a les dificultats per aconseguir els subministraments. 

L’Índia es queda sense reserves d’oxigen

Aquest primer vol humanitari transportarà concentradors d’oxigen, cilindres d’oxigen buits, pulsioxímetres de dit, màscares ECPAP i dispositius CPAP. L’enviament es completarà amb respiradors, mascaretes i equips de protecció (EPI).

Segons el Ministeri de Sanitat indi, el país ha registrat, en 24 hores, prop de 400.000 nous casos i 3.449 morts. D’aquests nous casos, 18.972 s’han registrat a l’estat d’Andhra Pradesh, en el que treballa i actua la FVF.

La Fundació Vicente Ferrer, que la setmana passada va llançar la campanya d’emergència “Oxigen per l’Índia”, gestiona a Anantapur (sud de l’Índia) l’Hospital de Bathalapalli, amb 245 llits que actualment estan destinats exclusivament a pacients amb COVID-19. En aquest centre s’ha passat d’un consum d’oxigen d’un dipòsit cada 15 dies a un cada 2 dies. Els pacients que arriben són cada vegada més joves i amb més necessitat d’oxigen des de les primeres fases de la malaltia. 

Asensio Rodríguez, director general de la FVF a Espanya, assegura que “la Fundació està concentrant els seus esforços en atendre als pacients amb símptomes més greus en els nostres hospitals. Seguirem treballant sense descans, com ho hem fet fins ara, per assegurar que ningú es quedi enrere en aquesta pandèmia. L’equip del nostre hospital està preparat per ajudar als que més ho necessiten i nosaltres des d’aquí farem tot el possible perquè puguin seguir fent la seva feina. Aquest primer enviament de material per garantir els subministraments d’oxigen és ara vital. Per posar fi a aquesta pandèmia hem de sumar forces i aquest enviament és un exemple de la suma de la voluntat de les persones, organitzacions, institucions i empreses per aconseguir-ho”. 

Per a Òscar Camps, fundador i director d’Open Arms, “la segona onada de la COVID-19 està sent devastadora a l’Índia. Les autoritats del país han llançat una crida a la solidaritat internacional, a la ciutadania, a través de les xarxes socials davant l’evident col·lapse del seu sistema sanitari i dels crematoris. Seguint amb la vocació d’Open Arms de protegir la vida humana en situacions d’emergència, ens hem aliat amb Fundació Vicente Ferrer i Solidaire para respondre, dins de les nostres capacitats, a la crida d’auxili i organitzar un vol humanitari amb els subministraments necessaris per a l’atenció de les persones afectades per la COVID-19 a l’Índia. Tant de bo que aquesta iniciativa promoguda per la societat civil impulsi la resposta coordinada d’altres instàncies i organitzacions que posin a l’abast recursos per reforçar la capacitat de resposta davant l’emergència sanitària a les zones més afectades pels nous brots”. 

Actualitat relacionada