Notícies

11/07/2012

Amb la crisi, augmenta el racisme a Catalunya

Ho diu l'últim informe de SOS Racisme: amb la crisi, ha crescut el racisme. L'informe 2011. L'Estat del racisme a Catalunya, presentat divendres passat, mostra un augment dels conflictes de veïnatge i de convivència i del racisme social -que inclou el que ve dels cossos de seguretat privada i serveis no bàsics com les entitats bancàries. 

En el seu informe, SOS Racisme també ha alertat que el discurs racista que enarboren partits com la PxC s'està normalitzant a la societat catalana i això va paral·lel al creixement de partits obertament racistes com Plataforma per Catalunya.  

En aquest context de crisi econòmica i social, l'enduriment i les restriccions en relació a la regulació del drets i llibertats de les persones estrangeres i de les minories ètniques indiquen un creixement i la consolidació del racisme institucional. Segons l'informe, el racisme institucional «està estructurant una situació d'apartheid jurídic, que afecta, sobretot, les persones estrangeres, però també les que formen part de minories ètniques». La Llei d'Estrangeria en seria un exemple.

L'informe vincula l'increment del racisme a la crisi perquè «augmenta les desigualtats i enfronta sectors de la població en la lluita pels recursos», sobretot en aquells barris i poblacions més desfavorides.