Notícies

15/07/2015

Arriben els infants sahrauís

Una vuitantena de nens i nenes sahrauís han arribat a la demarcació de Girona en les últimes setmanes, en el marc del programa Vacances en Pau que promou l'Associació Catalana d'Amics amb el Poble Sahrauí i amb la col·laboració de diversos ajuntaments. Ahir a la tarda, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, els van rebre al Saló de Plens per donar-los la benvinguda.

La setmana passada va arribar l'últim grup de la vintena de nens i nenes sahrauís que passaran els mesos d'estiu a Girona. A la demarcació de Girona, però, hi haurà una vuitantena d'infants repartits en famílies de la zona de Girona, la Garrotxa i el Pla de l’Estany. Són infants provinents del camps de refugiats sahrauís de Tindouf, on es troba la daira de Farsia, ciutat agermanada amb Girona des de l'any 1997.

Un any més, l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí, ACAPS - Girona, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona i d’altres ajuntaments gironins, organitza el programa Vacances en Pau. Mitjançant aquest programa, els nens i nenes són acollits per famílies, amb qui conviuran els mesos de juliol i agost. El programa facilita que els infants tinguin l’oportunitat de fer-se revisions mèdiques completes, visitar els especialistes i ser intervinguts quirúrgicament si es necessita. Vacances en pau també possibilita que rebin una alimentació equilibrada i la possibilitat de compartir experiències amb altres nens als casals municipals i veure aquelles coses que només saben que existeixen pels llibres.

Els infants sahrauís són els millors ambaixadors de la causa sahrauí, fills i nets dels sahrauís que fa 37 anys que no poden trepitjar la seva terra en llibertat, per culpa de dos mil quilòmetres de mur aixecat pel Marroc per dividir el Sàhara. A una banda, la població exiliada a Tindouf (sud-oest d’Algèria) vivint en camps de refugiats; per l’altra, sahrauís presoners a la seva pròpia terra, al Sàhara Ocupat pel Marroc. Els infants que passaran les vacances a les comarques gironines venen de Tindouf, de la hamada (literalment el desert dels deserts), on ni les pluges més fortes poden fer créixer l’herba.