• Inici>
  • Actualitat>
  • Notícies>
  • Casa Nostra, Casa Vostra obre una convocatòria per a projectes sobre migració i refugi

Notícies

26/05/2017

Casa Nostra, Casa Vostra obre una convocatòria per a projectes sobre migració i refugi

Tres mesos després de la gran manifestació que va posar punt final a la campanya #VolemAcollir,  Casa Nostra, Casa Vostra ha fet balanç: malgrat l'enorme mobilització de la ciutadania, les administracions no han fet prou per donar una resposta adequada a la crisi de les persones refugiades. En aquest sentit, l'entitat ha presentat un document amb 148 exigències per a l'Estat, la Generalitat i els ajuntaments, i ha obert també, una convocatòria de subvencions per donar sortida als 211.562 euros recollits a la campanya.

El govern espanyol, responsable de la gestió de les fronteres i de l'atorgament dels visats, està incomplint de manera flagrant el compromís d'acollida establert amb la Unió Europea. De les 17.337 persones refugiades que es va comprometre a acollir a l'Estat, n'han arribat tot just un 7,5%. "Queden tot just tres mesos per complir el 92,5% restant, i no pararem de pressionar el govern espanyol, perquè el que està fent és injust, inhumà, il·legal i indigne", ha dit el coordinador de Casa nostra, casa vostra, Ruben Wagensberg.

A Catalunya, el Consell de Govern va acordar després de la manifestació "renovar el Pacte Nacional per la Immigració de la mà de les entitats més representatives", i tres mesos més tard, el Govern encara no ha fet cap moviment per engegar el procés. També es va comprometre a fer un "front comú" per exigir a l'Estat "l'acompliment dels compromisos" d'acollida i que arribessin a Catalunya un grup de 271 persones en situació de vulnerabilitat especial "en el termini de dos mesos", i aquests compromisos no s'han materialitzat. 

Un corredor humanitari urgent

Davant dels incompliments de les administracions, les organitzacions socials adherides a la campanya Casa nostra, casa vostra han elaborat un document amb 148 propostes concretes, dirigides al govern espanyol, a la Generalitat i als ajuntaments per construir una societat d'acollida. 

En aquest document, Casa nostra, casa vostra proposa mesures per agilitzar l'acollida de les persones refugiades i migrants que esperen a les fronteres. Per exemple, insta a establir des de Catalunya un corredor humanitari com el que ja s'ha fet a Itàlia, i que permetrà acollir legalment mil persones en el termini de dos anys. 

També insta a millorar la situació de les persones que ja es troben aquí, i a solucionar els dèficits que van evidenciant els programes oficials d'acollida. Sense anar més lluny, en les últimes setmanes, s'ha posat de manifest que moltes persones refugiades, quan acaben els sis primers mesos d'estada en habitatges temporals, corren el risc de quedar-se sense pis. I, per això, és imprescindible que les administracions i, en especials, els Ajuntaments, posin a disposició habitatges de lloguer social. 

 

Més de 200.000 euros per a projectes de migració i refugi

Un cop pagades les despeses, Casa nostra, casa vostra ha tancat la campanya amb un resultat econòmic positiu de 211.562 euros. Tots els números es poden consultar al web www.casanostracasavostra.cat, complint la política de transparència a què es va comprometre l'organització des de l'inici. Tots els beneficis es destinaran a una convocatòria de premis a entitats que treballen en migració i refugi. 

Els projectes es poden presentar fins el 18 de juny en les categories d'Acció internacionalAcollida i Sensibilització i incidència. Un grup persones expertes avaluarà les candidatures i anunciarà els projectes premiats a finals de juliol. 

 

El futur de Casa nostra, casa vostra

Casa nostra, casa vostra trasllada la gestió de la negociació a la coordinadora Obrim frontres, que ha creat un grup específic per al diàleg amb les institucions. Un cop tancada la campanya, l'entitat Casa nostra, casa vostra continuarà treballant en projectes de conscienciació social, incidència pública, comunicació i mobilització ciutadana encaminats a construir una societat d'acollida.

Consulta el document #VolemAcollir de demandes concretes a les administracions.

Consulta les bases de la convocatòria.

Informació extreta del web casanostracasavostra.cat