• Inici>
  • Actualitat>
  • Notícies>
  • COMUNICAT: Sense garanties de canvi per tornar al Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació (CMSC)

Notícies

21/06/2017

COMUNICAT: Sense garanties de canvi per tornar al Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació (CMSC)

Després d’una primera reunió amb l’alcaldessa, Marta Madrenas, el tinent d’alcalde de sostenibilitat, medi ambient, participació i cooperació, Eduard Berloso, i el regidor de Cooperació, Cristóbal Sánchez, les entitats de la Coordinadora d’ONG Solidàries, reunides aquest dilluns en assemblea extraordinària, constatem que:

-Malgrat la bona disposició de l’equip govern per trobar un acord que permeti a les entitats tornar al CMSC, no s’ha produït cap gest per part de l’Ajuntament, que justifiqui aquest retorn: 1) se’ns ha comunicat que no hi haurà cap augment en el tant per cent dedicat a cooperació en els propers tres anys 2) i tampoc se’ns ha donat garanties de l’aplicació del Codi Ètic en la propera edició d’ExpoJove.

-Considerem greu que l’equip de govern incompleixi els seus propis acords:

  • En el cas de l’1%, l’any 2013 –amb Carles Puigdemont com a alcalde- es va aprovar una moció per unanimitat amb els vots a favor d’ICV, PSC, CUP i PP, i l’abstenció de CiU, que instava l’Ajuntament a destinar l’1% dels ingressos propis a cooperació pel desenvolupament i foment de la pau. En el CMSC les entitats havien cedit en l’exigència de l’1%, pels efectes de la crisi. Tot i així, el govern es va comprometre a augmentar el tant per cent progressivament, fins arribar a finals de la legislatura al 0,7%. Per contra, en la darrera reunió mantinguda amb l’equip de govern, l’alcaldessa va assegurar-nos que no hi hauria cap augment i que aquest, actualment, era un tema innegociable.
  • L’any 2015, durant la campanya electoral, les regidores de l’actual equip de govern, Isabel Muradàs (PDeCat- abans CiU-) i Elisabet Riera (PSC) van signar els punts referits a vetar la presència de l’exèrcit a ExpoJove i a dedicar l’1% a Cooperació i Solidaritat, en l’auditoria recollida al document “Compromís Polític per la Pau, la Solidaritat, la Participació, la Convivència i la Transparència, i els Drets Humans”, que impulsa una comissió de la Coordinadora d’ONG Solidàries.

-Pel que fa a ExpoJove, les entitats creiem que el Codi Ètic i la Moció 55/XI Sobre la desmilitarització de Catalunya són dues bones eines per vetar la presència de l’exèrcit en aquesta fira dedicada als joves. Tot i que l’alcaldessa ha manifestat la seva disposició personal a evitar la presència dels militars a ExpoJove, també va manifestar la manca de suport per part del seu propi partit. És important que l’alcaldessa i el seu equip treballin per aconseguir el suport del PDeCat.

-Tot i el caràcter consultiu del CSMC demanem que les decisions i acords presos en els grups de treball siguin tingudes en compte, com a mostra de respecte cap a la tasca de les entitats i a la resta dels seus membres. En aquest sentit, demanem que el nostre interlocutor a l’Ajuntament compti amb major capacitat de decisió, com a garantia que l’Ajuntament creu i treballa per la cooperació i la solidaritat que ha de convertir Girona en un referent en Pau i Drets Humans i que li ha donat, en els últims anys, reconeixements internacionals com el Premi Europa. En aquest sentit, l’Ajuntament hauria de liderar el treball cap a la desmilitarització de la Fira.

-Paral·lelament a les negociacions amb l’Ajuntament, la Coordinadora continua treballant amb altres actors per fer possible que no torni l’exèrcit a ExpoJove i resta a l’espera per reiniciar de nou el treball, un cop tingui garanties de canvi. Per a una major transparència, anirem fent públics tots els acords que anem aconseguint.

Girona, 21 de juny de 2017