Notícies

28/09/2015

L’activista guatemalenca Yolanda Oquelí visitarà Girona

El pròxim 8 d’octubre, l'activista mediambiental i defensora dels drets humans, Yolanda Oquelí, vindrà a Girona en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans 2015. Al llarg de dia, serà rebuda institucionalment i donarà el seu testimoni de lluita durant la xerrada "El problema de les indústries extractives i el dret al medi ambient a Guatemala", que tindrà lloc a les 19h al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal.

Oquelí és una activista mediambiental de San José del Golfo, líder de l’organització Frente Norte del Área Metropolitana, un moviment de resistència pacífica que lluita contra les empreses multinacionals extractives i, concretament, contra el projecte miner “El Tambor” al seu municipi i a San Pedro Ayampuco.

Aquest moviment pacífic és l’únic en tot el país que s’ha mantingut durant més de tres anys i que ha aconseguit frenar el projecte miner, tot i la concesió de la llicència. Avui, Yolanda està perseguida, amenaçada i, fins i tot, ha estat tirotejada. A conseqüència de la seva lluita, pateix persecucions constants i el govern de Guatemala li ha posat diverses demandes, d’entre les quals, la més greu és una en què se l’acusa de segrest.

La seva visita forma part del conjunt de tallers, conferències i activitats de la nova edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans, una iniciativa conjunta entre l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau, amb la participació d’altres municipis catalans i d’altres institucions i entitats, que pretén donar a conèixer la feina de les persones defensores dels drets humans. La ciutat de Girona és la nova incorporació del projecte, que enguany s’ha centrat a organitzar una estada a Catalunya d’un grup de 6 defensors i defensores dels drets humans, des del 29 de setembre fins al 10 d’octubre.