23/01/2019

La Coordinadora d’ONG Solidàries fa 25 anys

Tal dia com avui (23 de gener), de l’any 1994, es clausurava a Torroella de Montgrí la “Trobada sobre Cooperació i Solidaritat Nord-Sud a les comarques gironines” en la que van participar 34 persones representant ajuntaments i entitats de cooperació, cultura de Pau i defensa dels Drets Humans. D’aquella reunió en va sortir un acord: posar en marxa una coordinadora que aglutinés els grups i entitats de cooperació i solidaritat de la demarcació.

”Establir una coordinadora de grups de cooperació i solidaritat de les comarques gironines, com un espai de trobada que ens permeti ser més eficaços en la nostra feina”, recollia l’acta d’aquella trobada. Aquest va ser el moment fundacional de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme. Vint-i-cinc anys després, algunes d’aquelles primeres entitats fundadores, com la Fundació SER.GI, Oxfam Intermón, Càritas GironaJustícia i Pau Girona o SOARPAL, encara són ben actives dins de la Coordinadora.

D’entre els acords assolits en aquelles jornades es recollia la demanda històrica del 0,7% als ajuntaments per a les tasques de cooperació, orientar els projectes cap als països del Sud dels quals es començava a rebre més immigració, fomentar la cooperació al desenvolupament a la demarcació o bé, facilitar un espai de formació i reflexió sobre el necessari canvi per fer front a les desigualtats. Cinc anys més tard, la Coordinadora creava el seu òrgan de gestió, el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat (CeDRe), que inicialment va tenir la seva seu al soterrani de l’antiga Estació d’Olot de Girona. Des de l'any 2011, però, que som a l'Espai de Solidaritat que ara coneixeu.

Tenim tot un any per endavant, per celebrar i commemorar aquesta data amb activitats lúdiques, de denúncia i de reflexió, i fer balanç de 25 anys de Coordinadora, tal com es va aprovar a l’assemblea del mes de gener. Si sou de la Coordinadora i esteu interessats/des en participar en la Comissió 25 anys, poseu-vos en contacte amb l’equip tècnic : solidaries@solidaries.org