Notícies

14/11/2014

La història mai explicada de Rwanda

Fa un mes, la televisió britànica BBC va emetre un reportatge sobre l'altra història de Rwanda. Vint anys després del genocidi a Rwanda, el documental aporta una nova versió dels fets que desafia la història acceptada i oficial d'un dels esdeveniments més terribles de finals del segle XX. Si bé l'actual president rwandès, Paul Kagame, se'ns ha presentat durant molt temps com l'home que va acabar amb les matances, el documental qüestiona el paper de les forces del Front Patriòtic de Rwanda de Kagame, l'any 1994. El govern de Kagame ja ha reaccionat amenaçant de prohibir la BBC a territori rwandès. Des del Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat proposen una acció per donar suport a la gent que ha fet possible aquest reportatge d'investigació.

La pel·lícula investiga el paper de Kagame en l'accident de l'avió presidencial que va provocar els assassinats el 1994 i qüestiona les seves afirmacions d'haver acabat amb el genocidi. També examina les reclamacions dels crims de guerra comesos per les forces de Kagame i els seus aliats en la guerra a la RD Congo i les denúncies de vulneracions dels drets humans a la Rwanda d'avui. Aquest documental recull els testimonis claus d'excol·laboradors propers i del govern intern de Kagame que parlen des del seu amagatall a l'estranger. Igualment, el reportatge qüestiona el miracle econòmic de Rwanda i l'aparent harmonia ètnica que ha dut el país a ser un dels més grans receptors d'ajut del Regne Unit, així com la relació propera de Kagame amb l'ex primer ministre britànic, Tony Blair, i la que manté amb d'altres líders occidentals.

De fet, al reportatge emès s'hi expliquen fets que, des de fa anys, el Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a l'Àfrica dels Grans Llacs intenta treure a la llum. La visió crítica del règim de Paul Kagame ha fet que la BBC rebés nombroses crítiques i queixes del govern rwandès i dels seus aliats rwandesos a l'exterior.

El suport que el GEES i el mateix Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a l'Àfrica dels Grans Llacs demanen per a la BBC, és per animar-los a continuar amb aquesta difícil tasca informativa, ja que la cadena es planteja completar el documental amb una segona part que faci referència a la investigació que s'està duenta a terne des dels tribunals espanyols i francesos. Us animem a enviar la carta en anglès, signada i escanejada a: hmlafp@gmail.com amb la menció «Great Lakes Petition»

CARTA EN ANGLÈS >>

CARTA EN CATALÀ>>

La podeu signar tant a nivell particular, com en nom de la vostra organització, associació o administració a la qual pertanyeu.

Rwanda's Untold Story Documentary from RDI-Rwanda Rwiza on Vimeo.