• Inici>
  • Actualitat>
  • Notícies>
  • Les ONG acusen a CiU i ERC de miopia política per no augmentar el pressupost de cooperació internacional

Notícies

03/02/2015

Les ONG acusen a CiU i ERC de miopia política per no augmentar el pressupost de cooperació internacional

L’acord de pressupostos de CiU i ERC torna a marginar la cooperació internacional. El pressupost de l’Agència Catalana de Cooperació es manté en mínims històrics i queda en 8,6 milions d’euros, ignorant la demanda de totes les coordinadores d’ONG d’augmentar aquesta partida a un mínim de 15 milions. Nova decepció per al sector, després que tant el conseller Homs com els portaveu d’ERC reconeguessin, a la compareixença del passat 19 de gener, que el pressupost era insuficient, i que calia augmentar-lo.  

Malgrat totes les promeses, i havent manifestat que el reconeixement internacional de Catalunya és una prioritat, CiU i ERC tornen a marginar les polítiques socials globals, és a dir, les de cooperació, pau i drets humans. El pressupost aprovat de 8,6 milions d’euros per a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, tot i un lleuger augment, situa la cooperació catalana en les mateixes xifres de 2003, data de la creació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i molt lluny dels 47 milions d’euros als que es va arribar en l’època en què ERC gestionava aquesta àrea, l’any 2008.


Més enllà de la importància vital de la cooperació per a milions de persones, i de l’oportunitat de relació i aprenentatge entre els pobles que suposa, el 2015 és un any clau per a l’agenda de desenvolupament internacional. No només és l’Any Europeu del Desenvolupament sinó que serà l’any de Beijing+20 i de la revisió dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni a Nacions Unides. Les organitzacions catalanes entenen que si Catalunya vol posicionar-se al món i ser tinguda en compte, cal fer passes decidides per estar a l’alçada, en un any ple de cites i espais de debat sobre aquestes qüestions.


Quan el mes de novembre el Govern va presentar la proposta de pressupostos per al 2015, Lafede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global, la Coordinadora d’ONGs Solidàries de Girona, la Coordinadora d’ONGD i Altres moviments solidaris de Lleida, la UGT i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya ja van manifestar el seu desacord al Consell de Cooperació. Durant més dos mesos els representants de les ONG han mantingut reunions amb els diferents grups parlamentaris i han treballat per aconseguir uns pressupostos més solidaris, que prioritzessin les polítiques socials locals i globals.


Des de Lafede.cat recorden que el passat 19 de gener el Conseller Homs va dir que estava en condicions de «poder acceptar disposar dels recursos necessaris per desenvolupar el Pla director de cooperació».


L’últim Eurobaròmetre presentat el passat 12 de gener pel Comissari de Cooperació de la UE, Neven Mimica, segueix mostrant un alt suport de la ciutadania espanyola a la política de cooperació.


Info extreta del web de La Fede