Notícies

03/10/2013

Mentides i més mentides sobre les pensions

En els últims anys, no han parat de sortir informes de suposats experts que avalen les tesis dels governants de torn sobre la necessitat de retallar les pensions. Fa molt de temps, doncs, que sentim allò de "la crisi obligarà a tocar les pensions" "amb tanta gent a l'atur, les pensions són insostenibles"...etc. Ara, un grup d'economistes i juristes reconeguts, entre els que hi trobaríem la Miren Etxezarreta, en Vicenç Navarro o l'Alberto Garzón han elaborat el document "En defensa del sistema público de pensiones" que ve a desmuntar tot l'argumentari conservador.

En el document, el grup d'economistes i juristes autors d'aquest document asseguren que "Els ciutadans han de saber que reduir les pensions no és una mesura que serveixi per combatre la crisi econòmica sinó que implica un pas en el desmantellament de l'estat social que s'està duent a terme". Els autors rebutgen que no hi hagi prou recursos i assenyalen la distribució de la renda com el quid de la qüestió. En el document, s'assegura que el sistema públic de pensions no depèn de quanta gent produeix sinó quant es produeix.

Davant l'argumentació coneguda que l'increment en l'esperança de vida i la baixa natalitat fan inviable mantenir les pensions, els autors denuncien que no s'ha tingut en compte la incorporació de més dones al món laboral ni l'increment de població immigrada, la qual cosa ha implicat un augment de la taxa d'activitat. En aquest sentit, el document critica, per il·lògica, la mesura d'endarrerir l'edat de jubilació fins als 67 anys.

El document recull l'ofensiva internacional a favor de les pensions privades, provinents d'organismes com el Banc Mundial o la Unió Europea, i reforçades per les entitats financeres i les elits econòmiques i polítiques. Però a més de criticar que es vinculi el manteniment de les pensions a la Seguretat Social, quan és una obligació de l'Estat, en tant que dret de la ciutadania establert a la Constitució, els juristes del grup recorden que rebre una pensió digna és un dret constitucional i un dret garantit per la Declaració Universal dels Drets Humans.

Es economistes i juristes impulsors d'aquest document denuncien que s'estigui difonent de manera interessada "un missatge enganyós i catastrofista sobre el futur de les pensions" i que s'estigui amagant a la població que les cotitzacions socials no han de ser l'única font de finançament de les pensions públiques, com ens volen fer creure. 

 

«En defensa del sistema públic de pensions»

«Les propostes sobre les pensions i les trampes que plantegen», elaborat pel Seminari d'Economia Crítica Taifa