Notícies

05/09/2018

Més control en la venda d'armes a l'Aràbia Saudita i Israel

Representants de la campanya Armes Sota Control, en la què participen Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón, s'han reunit aquest dimarts 4 de setembre amb la Secretària de Estat de Comerç, Xiana Méndez Bértolo, per analitzar la venda d'armes a l'Aràbia Saudita i Israel i amb l'objectiu de millorar-ne el control, la transparència i l'aplicació de la normativa sobre comerç d'armes. Des de la campanya han demanat que s'aturin totes les exportacions d'aquells productes que puguin ser utilitzats contra la població del Iemen i Palestina.

 

El govern ha confirmat a les organitzacions que està revisant les exportacions d’armes a Aràbia Saudita, i que prendrà una decisió al llarg d’aquest mes. Armes Sota Control espera que aquesta decisió comporti el cessament de totes les exportacions d’aquells productes que puguin ser utilitzats per cometre o facilitar crims de dret internacional contra la població civil al Iemen.

Les organitzacions lamenten que, pel que fa a Israel, el govern no vegi necessari adoptar noves mesures, per la qual cosa no hi haurà canvis en la seva política d’exportacions.

La campanya ha valorat positivament que s’hagi obert un espai de diàleg a alt nivell amb el govern espanyol sobre comerç d’armes per primera vegada des de fa diverses legislatures, i que s’hagi acordat mantenir una reunió anual entre govern i societat civil després de la publicació de l’informe de les estadístiques oficials de venda d’armes des d’Espanya.

Les organitzacions també han traslladat a la Secretària d’Estat de Comerç la necessitat de posar fi al secretisme amb què es duen a terme algunes d’aquestes operacions malgrat els indubtables avanços en transparència sobre comerç d’armes dels últims anys. Per a això, han reiterat la necessitat d’avançar en la transparència de les decisions que pren la Junta Interministerial de Material de Defensa i Doble Ús, òrgan que mensualment aprova les operacions de venda d’armes, i que es reunirà novament el proper 19 de setembre.

Aliança contra les armes

FundiPau, Oxfam Intermón, Amnistia Internacional, i Greenpeace són les quatre ONG que impulsen la campanya Armes Sota Control a Espanya des de fa més de deu anys. Treballen en aliança per denunciar el risc que s’autoritzin exportacions d’armes a països en conflicte o que violen els drets humans i s’encarreguen de fer seguiment del desenvolupament de la llei i la seva aplicació perquè suposi un veritable avanç en matèria de control i transparència.

La Secretària d’Estat compareixerà aquest divendres davant la Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats. En aquest sentit, les organitzacions demanen als grups parlamentaris que instin al govern a posar fi a les exportacions d’armes a països, entre ells Aràbia Saudita i Israel, en els quals existeixi el risc que puguin ser usades per cometre greus violacions o abusos cap als drets humans o crims de dret internacional.

Espanya va exportar el 2017 armament per un valor superior als 4.000 milions d’euros, dels quals 270 milions van ser a Aràbia Saudita i 1,4 a Israel. El primer país encapçala una coalició internacional que intervé des de fa més de tres anys en una cruenta guerra al Iemen que està causant milers de morts entre la població civil, sent ja la major crisi humanitària del moment, i Israel ha estat denunciat per la violació sistemàtica de drets humans als territoris ocupats.

Les ONG han lliurat a la Secretària d’Estat més de 100.000 signatures recollides en els últims mesos, exigint al Govern que pari la venda d’armes espanyoles a Aràbia Saudita i Israel.