Las damas Azules (Documental)

  • Audiovisuals
  • Pau, Antimilitarisme i Conflictes, Història, Mediambient i Geografia, Sexualitat i igualtat de gèrene, Drets
  • 63Min.
  • A partir de 16 anys
  • Castellà
  • Bérengère Sarrazin
  • Gratuït amb fiança 0.00€
  • Teixell: DVD DAM

El documental, dirigit per Bérengère Sarrazin, explica la resistència femenina organitzada en contra del projecte miner Conga, una mina a cel obert d’or i coure a Cajamarca, Perú. El projecte Conga, propietat de la Minera Yanacocha, va ser aprovat pel govern peruà al 2012 i a menaça irreversiblement el sistema hídric de la zona.

“Conga saca las mujeres a las calles. Las mujeres empiezan a salir a la calle, a gritar, a pelear por el agua, y toda esa resistencia ha desarrollado el rol reproductivo que tienen las mujeres ”.

Conga se situa a la regió peruana de Cajamarca a 4000msnm, a on des de fa més de 20 anys la societat i el medi ambient pateixen els impactes de l’activitat minera per part de la Minera Yanacocha. Al documental queda reflectit l’impacte que tindria l’execució del projecte miner que contempla el transvasament d’aigua de quatre llacunes naturals fins a quatre reservoris artificials, a lterant de manera irreversible el sistema hídric de la zona i afectant cinc capçaleres de conca. A més a més, l’a igua contaminada afectarà a la salut de les persones i limitarà el seu ús per la ramaderia i els cultius.

Com a resposta a aquesta amenaça, s’inicia una resistència a la regió i les dones, camperoles i de la ciutat, surten al carrer per a denunciar la situació. El documental mostra com s’empoderen i s’organitzen i fan valer la seva veu i accions per aconseguir que cap projecte miner destrueixi el seu entorn ni anul∙li els seus drets. Dins d’aquesta lluita, els fets de 2012, quan el govern va declarar fins a dues vegades l’estat d’emergència i els enfrontaments amb la policia armada van costar la vida a cinc civils, van desencadenar la interrupció provisional del projecte miner. Actualment, i gràcies a la resistència, el projecte continua aturat.

 

Mediambient/ Conflictes/Dona/Drets/Amèrica/

Calendari disponibilitat

Disponible Reservat

Formulari sol·licitud

En el cas que el préstec del recurs tingui un cost econòmic s'ha d'ingressar amb antelació al núm. de compte Triodos 1491 0001 28 2033582723

Per més informació: educacio@solidaries.org o al telèfon 972 219 916

Condicions del servei de préstec