07/10/2014

#170: Una fiscalitat injusta ens empobreix

A Catalunya, la Plataforma Pobresa Zero, que agrupa més de 4.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació, treballem per denunciar la pobresa que vivim aquí i arreu, les situacions de risc d'exclusió i les desigualtats, i per proposar i reclamar una acció efectiva i corresponsable contra les causes que generen aquestes situacions. La Coordinadora d'ONG Solidàries en forma part des de l'any passat.

És per això, que cada any, el 17 d'Octubre, Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa, ens organitzem per mostrar una d'aquestes causes i per proposar solucions tant als governs i les institucions democràtiques com a la ciutadania.

A l'Estat espanyol i a Catalunya, la pobresa i l'exclusió social s'han disparat aquests darrers anys. Tot i això, se segueix sense abordar políticament la injustícia que suposa que una part de les fortunes particulars i els beneficis de les grans empreses engreixin els seus comptes als paradisos fiscals, i que una altra part s'agrupin en formes jurídiques que les eximeixen de les seves obligacions fiscals. La vulneració de drets econòmics, socials i culturals està relacionada amb la no redistribució de la riquesa o, en altres paraules, amb els baixos nivells de pressió fiscal i les estructures impositives sustentades bàsicament en els impostos indirectes (com l'IVA).

L'Oficina de l'Alt Comissionat pels Drets Humans advertia el 2013 que «els baixos nivells d'ingressos fiscals poden ser un obstacle important pel complicant de l'obligació de l'estat de garantir el desenvolupament progressiu dels drets econòmics, socials i culturals». De fet, ja al 1966, el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals recollia «Cadascun dels estats Parts en el present Pacte es compromet a adoptar mesures, tan per separat com mitjançant l'assistència i la cooperació internacional, especialment econòmiques i tècniques, fins al màxim de recursos de què disposi, per aconseguir progressivament, per tots els mitjans apropiats, inclòs en particular l'adopció de mesures legislatives, la plena efectivitat dels drets aquí reconeguts».

El proper 17 d'octubre, Dia Internacional per l'Eradicació de la Pobresa, construirem una nova agència tributària, per un nou model fiscal, amb tetrabricks de reciclatge. A les 19h., davant la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona.Seguidament es farà un CERCLE DE SILENCI i es llegirà el manifest consensuat a nivell català i les propostes per a l'eradicació de la pobresa.

Pots dur els teus tetrabricks (buits i nets) a: Botiga d'Oxfam Intermón (Pujada del Pont de Pedra de Girona),a l'Espai de Solidaritat, seu de la Coordinadora d'ONG Solidàries (carrer Mestre Francesc Civil, 3, baixos de Girona) i a la Seu de la Fundació Utopia (carrer Garrotxa, 7, 17005 de Santa Eugènia, de Girona). També els pots dur el mateix dia de l'acció.

Article d'EULÀLIA REGUANT (LaFede.cat) al blog de la Campanya estatal de Pobreza Cero: «Derechos Humanso y fiscalidad: un binomio necesario»