30/08/2021

30 anys, 3000 articles, 700 autors i autores 

La campanya de sensibilització de l’Agenda Llatinoamericana celebrarà el seu 30è aniversari el proper diumenge, 5 de setembre, amb un acte que comptarà amb el filòsof Josep Maria Terricabras, i la representació de l’obra de teatre “Una vida, tenim”, a càrrec del Grup de Teatre Can Sagrera. La celebració serà a les 18h., a l’Auditori de La Mercè de Girona.

L’acte comptarà també amb una desena de parlaments d’alguns dels col·laboradors i col·laboradores de l’Agenda Llatinoamericana, que al llarg d’aquestes tres dècades han aportat reflexió i contingut a l’agenda més solidària i veterana de les comarques gironines i l’Amèrica Llatina.

L’Agenda Llatinoamericana és molt més que un material per organitzar-se el dia a dia. Es tracta d’una publicació amb voluntat pedagògica que des de l’any 1992 inclou articles d’opinió, denúncia i anàlisi d’autoria internacional i local sobre les grans causes de Pere Casaldàliga, un dels fundadors d’aquesta campanya juntament a José María Vigil. Canvi climàtic, religions, anticapitalisme, justícia social o igualtat de gènere, han estat alguns dels temes tractats a les pàgines de l’Agenda. Per al 2022, la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana ens proposa reflexionar entorn les noves formes de l’organització popular i el seu rol en la transformació social.

A més del llibre-agenda, i per arribar a més gent, la comissió de l’Agenda a Catalunya edita molts altres materials –contes, mapes, vídeos…- que volen ser canals diferents pel mateix contingut.

Al llarg d’aquests 30 anys, destaquen algunes plomes il·lustres d’entre les signatures d’alguns dels més de 3.000 articles publicats, com Eduardo Galeano, Susan George, José Saramago, Miren Etxezarreta, Noam Chomsky o Naomi Klein, i fins a 700 autors i autores d’àmbit internacional i local.

A Catalunya, la campanya anual de l'Agenda Llatinoamericana està impulsada per la comissió gironina, que compta amb el suport d’una cinquantena d’entitats i ajuntaments que ajuden a dinamitzar i fer créixer el missatge de l’Agenda, pel territori. “Llatinoamericana de naixement i mundial d’adopció”, l’Agenda arriba  a un total de 26 països de l’Amèrica Llatina i Europa, i està coordinada a nivell general per la comissió d’El Salvador.

Campanya d’Anada i Tornada, al Nord i al Sud

 Als seus inicis i a causa del seu elevat cost, l’Agenda només era coneguda per algunes elits intel·lectuals. Per revertir-ho, es va començar comprant agendes per a professors, religiosos, i líders comunals de diferents pobles nicaragüencs agermanats amb poblacions catalanes. Actualment, a més, una delegació catalana viatja cada any a Llatinoamèrica amb l’objectiu d’intercanviar experiències i reforçar els llaços a banda i banda, entre el Nord i el Sud.

La campanya de l’Agenda compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Girona i Dipsalut.