18/05/2010

600 milions menys per a la cooperació al desenvolupament

Les ONGD que treballen als països més empobrits estan fent sentir el seu malestar i criticant durament la retallada de 600 milions d'euros en Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD), anunciada pel president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero. Aquesta mesura es va presentar la setmana passada com una de les nou actuacions previstes pel Govern per reduir el dèficit públic. La retallada, que afecta al període 2010-2012, suposa al voltant del 12% dels ajuts d'un any. Les ONGD de les comarques gironines considerem que la crisi no pot ser l'excusa per vulnerar els compromisos internacionals adquirits i que la retallada afectarà les persones més vulnerables.

Malauradament per als beneficiaris de les nostres engrunes pressupostàries, la crisi ha empitjorat la seva paupèrrima situació i, per primera vegada a la història, s'han superat els mil milions de persones que pateixen fam i misèria extrema. Tot plegat, sense que hi hagin tingut res a veure. La mesura anunciada pel Govern suposarà un incompliment del Pacte d'Estat contra la Pobresa, que van signar tots els partits l'any 2007 i amb el que s'adquiria el compromís d'assolir el 0,7% del PIB de cara al 2012.

Els Objectius del Mil·leni (ODM), signats també per Espanya, havien de servir per reduir la pobresa i la fam a l'horitzó del 2015. Des de la Coordinadora d'ONGD-Espanya (CONGDE) s'ha demanat al Govern que la retallada no afecti els projectes sobre el terreny destinats a assolir els ODM, proporcionant "serveis bàsics" a la població més desfavorida del món, sinó que busqui altres vies, com reduir el Fons d'Ajuda al Desenvolupament (FAD) que "computa dintre de l'AOD però al final el que finança és que una empresa espanyola tingui facilitats per a exportar fora". Moltes veus que sostenen que cal buscar noves vies per obtenir recursos addicionals en comptes de reduir les polítiques actuals de cooperació internacional, com aplicar un impost a les entitats financeres, que són les causants de la crisi. En aquest sentit, l'informe "La Realitat de l'Ajuda 2009", elaborat per Intermón Oxfam, posa de manifest que una taxa sobre les transaccions financeres de tan sols un 0,05% podria generar uns 400.000 milions de dòlars anuals per plantar cara a l'efecte de la crisi i lluitar contra la pobresa i els efectes del canvi climàtic en els països més empobrits. Des d'Intermón Oxfam també consideren que la lluita contra l'evasió fiscal hauria de ser altra de les prioritats dels governs, ja que es calcula que cada any els països en desenvolupament deixen d'ingressar entre 850.000 i un bilió de dòlars en impostos evadits que passen per paradisos fiscals i per manipulació dels preus i opacitat dels beneficis de les companyies transnacionals.

La condonació del deute extern i l'abolició dels crèdits FAD són reivindicacions que amb la crisi prenen més sentit que mai. Com també  la demanda de la reducció de la despesa militar, en favor de mantenir les polítiques socials i de cooperació al desenvolupament , que sí reverteixen directament en la qualitat de vida de les persones.La responsabilitat dels països rics en la pobresa dels del Sud és històrica i vergonyosa. Per això, en temps de crisi és quan més es necessita l'AOD per lluitar contra la fam i per millorar l'educació i la salut als països empobrits.

Zapatero ha anunciat la retallada de l'AOD quatre mesos abans de la reunió de l'ONU que analitzarà el compliment dels Objectius del Mil·leni i les contribucions de cada Estat a la consecució dels mateixos.