Ajornat un desnonament a Salt
El cas d'en Meziane i la Yaima Sefioune és un de la vintena amb què treballa la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de les comarques gironines. Divendres al matí, la parella, amb tres fills petits, havia de ser desallotjada del seu habitatge a la plaça d'Antoni Gaudí de Salt complint una ordre judicial. Finalment, el desnonament no s'ha fet efectiu. Un informe elaborat des dels serveis socials explicant la situació de la família és la causa d'aquest ajornament que s'ha fet a última hora. "És molt important que els treballadors dels serveis socials sàpiguen que és a les seves mans aconseguir que les famílies en aquesta situació tinguin uns mesos més de marge", explica Marta Afuera, portaveu de la PAH-Girona.
En Meziane Sefioune va arribar a Catalunya fa deu anys i des del 2004 viu a Salt, on va comprar el pis de la plaça d'Antoni Gaudí, amb una hipoteca de 80.000 euros concedida pel Deutsche Bank. Durant els primers cinc anys, el jove, que treballava al sector de la construcció, va poder fer front als pagaments. Quan es va quedar sense feina, ara fa prop de dos anys, van començar els problemes. Ara té un deute hipotecari de 78.000 euros. "S'estan deixant al carrer deutors de bona fe, tractant-los de criminals i amb un deute de per vida", denuncien des de la PAH. Un dels objectius principals de la Plataforma és precisament aconseguir que es reguli la dació en pagament retroactiva, de manera que si el banc o caixa executa la hipoteca i es queda amb l'habitatge, el deute quedi totalment liquidat.
En aquest sentit, l'Audiència de Girona ha resolt aquesta setmana que una altra veïna de Salt sigui eximida de pagar la hipoteca un cop desnonada. La resolució conclou que amb l'entrega de l'habitatge al banc el deute està saldat i que reclamant més, l'entitat actua de forma antisocial i persegueix un enriquiment injust. En el cas d'aquesta veïna, el Deutsche Bank li havia concedit una hipoteca de 325.000 euros, dels quals n'havia pagat poc més de 21.000 quan el banc la va desnonar. Llavors, el banc va portar la casa a subhasta i se la va adjudicar per la meitat del seu valor de taxació, 162.500 euros. La diferència fins a cobrir la resta de la hipoteca, uns 140.000 euros, la va continuar reclamant a la dona i als familiars que l'havien avalada.
"Amb aquesta sentència s'ha obert una porta a l'esperança per a moltes famílies", sosté la portaveu de la PAH. "Deixa clar que executar un deute quan hi ha una taxació per un import superior és usurer i no legítim. Amb l'entrega de la casa, el deute ha de quedar saldat". Des del punt de vista de la Plataforma, aquesta sentència crea una situació de paradoxa i obliga a posar les cartes sobre la taula per unificar criteris. "Fins ara la situació està mancada de sentit comú, hi ha sentències en un sentit i d'altres en el contrari. Ara, els polítics hauran de decidir".
Afuera denuncia a Salt hi ha hagut "una estafa massiva" al col·lectiu immigrant a l'hora de comprar un habitatge. "S'han anat avalant els uns als altres, en cadena, i els notaris sabien que la majoria no entenien què estaven signant".
A tot Catalunya, s'executen uns 21 desnonaments diaris. A les comarques gironines, "cada dia s'inicien un mínim de 8 procesos que portaran una família al desnonament i a contraure un deute per a tota la vida", denuncien des de la PAH-Girona.