17/04/2018

Arcadi Oliveres, constructor de pau

«Pel seu compromís i la seva incansable dedicació a la promoció de la pau, la justícia social, els drets humans i el desarmament, des d’una perspectiva universal.» De manera ben merescuda, l'economista i incansable activista, Arcadi Oliveres, rebrà aquest vespre el Premi que atorga l'Institut Català Internacional per la Pau, ICIP,  Constructors de Pau 2017 per tota una vida dedicada a la divulgació i la promoció de la justícia social.

Oliveres va estar vinculat des de jove al moviment escolta, al moviment cristià Pax Christi i a l’Institut Victor Seix de Polemologia, i  va rebre les primeres influències del pensament pacifista per part de Frederic Roda i Joan Botam.

En l’època de la dictadura franquista, el seu compromís amb la democràcia el va portar a integrar-se a l’Assemblea de Catalunya, des d’on va promoure la “Marxa de la Llibertat”, el 1976, per reclamar “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia”. L’any 1982, s’uneix a Justícia i Pau, entitat que acabarà presidint i des de la qual impulsa la primera campanya del 0,7% d’ajut al desenvolupament dels països empobrits.

Al llarg de la seva trajectòria, ha participat en les campanyes del moviment anti-OTAN, contra el comerç d’armes, per l’objecció de consciència al servei militar obligatori i l’objecció fiscal, contra el deute extern dels països empobrits i contra les guerres. En la seva vessant dedicada a la justícia global, també ha estat un ferm defensor de la regularització d’immigrants, ha estat vinculat al moviment antiglobalitzador i a les protestes del 15M a Catalunya.

Gràcies a la seva gran qualitat d’orador i de comunicador, que ha demostrat en innombrables xerrades i conferències divulgatives arreu del territori, s'ha convertit en un referent per a joves i adults, en l'àmbit solidari.

En la cerimònia d'entrega del guardó d'avui, que tindrà lloc al Parlament de Catalunya, el periodista David Fernàndez, serà l'encarregat de glosar la figura d'Oliveres. Brigades Internacionals de Pau (2016), el pare caputxí català Joan Botam (2015), Women’s
International League for Peace and Freedom (2014) o l’exgeneral nascut a Belgrad Jovan Divjak (2013), han estat alguns dels guardonats en les anteriors edicions.

Informació extreta del web de l'ICIP