08/01/2014

Assassinen un dels testimonis clau en la investigació de la querella sobre Rwanda

El passat 2 de gener, el coronel Patrick Karegeya va ser assassinat a Johannesburg a l'hotel que s'allotjava, un dels més cars i més segurs de Sudàfrica. L'excap d'Intel·ligència de Ruanda va ser una figura clau en l'oposició ruandesa i membre fundador del Congrés Nacional de Ruanda. L'any 2007 es va exiliar i es va convertir, així, en un ferm opositor del règim ruandès, tot i haver estat molt proper, al president Paul Kagame.

No és la primera figura clau de l'oposició de Ruanda que ha estat escollida com a objectiu criminal. El general Kayumba Nyamwasa, de fet, va sobreviure a dos intents d'assassinat a Johannesburg, el juny de 2010. En el cas de Nyamwasa, les investigacions que se'n van fer, van provar la participació dels agents d'intel·ligència de Ruanda en aquests intents.
En paraules de Josep Maria Bonet, del Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat, que dóna suport a la querella impulsada pel Fòrum Internacional per la Veritat i la Justícia a l'Àfrica dels Grans Llacs contra alts càrrecs de l'Estat de Rwanda pels fets que als anys noranta van fer més de 4 milions de morts, i entre els quals hi ha l'assassinat dels catalans Quim Vallmajó i Flors Sirera, «Karegeya era un testimoni molt valuós». Amb l'assassinat dels seus opositors, el règimen de Kigali vol intimidar i silenciar la gent de Ruanda.

A finals de l'any passat també es va conèixer l'ampliació de 8 a 15 anys de presó, per a l'opositora ruandesa, Victoire Ingabire, en una nova mostra de l'ombra allargada del govern de Kagame.