11/12/2018

Baltasar, de veritat

A ciutats com Girona, el rei negre, en Baltasar, i tota la seva comitiva de patges, són persones blanques embetumades. Una pràctica racista i d'origen colonialista que internacionalment es coneix com a blackface. Ara, Casa nostra, casa vostra, posa en marxa una campanya per demanar als ajuntaments i les comissions de reis, que incloguin persones negres de veritat a les calvades del 5 de gener, i no maquillades.

La pràctica d'embetumar el rei Baltasar i els seus patges fa que moltes persones de pell negra eviten assistir i participar en aquesta activitat, perquè se les ridiculitza, segons expliquen al vídeo de la campanya, que té com a lema l'etiqueta #Baltasardeveritat. 

Aquesta campanya de sensibilització vol fomentar que les entitats pressionin els seus ajuntaments perquè abandonin aquesta pràctica racista. De les 16 ciutats catalanes amb més de 75.000 habitants, només Reus i Girona van tornar a sortir l'any passat, amb un rei Baltasar pintat. Per sort, en molts altres municipis, la comitiva del rei Baltasar ja està formada per veïns i veïnes de pell negra, des de fa anys.

D'entre les cares conegudes de la campanya hi ha l'actriu Neus Ballbè (molt coneguda per la mainada pel seu personatge del Club Super3) o les cantants de Sey Sisters.