12/04/2021

BBVA i Santander, entre els finançadors de la guerra del Iemen

Segons dades d’ACNUR, al Iemen el 80% de la població necessita ajuda humanitària per a sobreviure, hi ha prop de 4 milions de desplaçats interns i més de 7 milions de persones necessiten assistència nutricional. El Centre Delàs d'Estudis per la Pau acaba de publicar un informe que analitza el finançament de les armes en aquest conflicte.

El conflicte iemenita, especialment silenciat pels mitjans de comunicació i la comunitat internacional, ha propiciat la crisi humanitària més rellevant de les últimes dècades, com ho desmostren les xifres. És en aquest context que el Centre Delàs impulsa un estudi per analitzar qui està finançant les empreses d'armament que acaben exportant el seu material als principals països de la coalició: Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units.

■ Durant el període 2015-2019, un total de 25 països de tot el món han realitzat exportacions de material a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, els qui lideren la coalició de països que participen en la guerra al Iemen. Els Estats Units acapara el 72,2% del total de les transaccions. Li segueix el conjunt de països de la Unió Europea, que representen el 21,9%.

80 empreses d’armes han exportat els seus productes a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs durant el període estudiat. Disposem de dades relatives al finançament de 15 d’aquestes empreses: Airbus, BAE Systems, Boeing, China Aerospace Science and Technology Corporation, General Dynamics, Leonardo, LIG Nex1, Lockheed Martin, Navantia, Norinco, Raytheon Technologies, Rheinmetall AG, Rolls-Royce, Textron i Thales Group.

■ Centenars d’entitats financeres de la Banca Armada Internacional han dedicat un total de 607 mil milions a les principals empreses subministradores d’armament als exèrcits d’Aràbia Saudita i EAU entre 2015 i 2019, quan han realitzat accions bèl·liques contra la població civil iemenita.

Entre les 50 entitats que lideren el rànquing de la Banca Armada internacional que ha finançat empreses d’armes subministradores dels principals exèrcits involucrats a la guerra del Iemen (2015-2019), trobem algunes de les principals institucions financeres estatunidenques, com Black Rock, Goldman Sachs, Morgan Stanley i Citigroup, i bancs europeus com Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas, l’asseguradora AXA, Unicredit, empreses públiques com la SEPI espanyola o el Norwegian Government Pension Fund – Global i els dos grans bancs espanyols BBVA i Banco Santander.

■ La banca armada espanyola ha destinat 8.686 milions de dòlars a 9 companyies que han fabricat armament exportat a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units. Les empreses beneficiades dels seus serveis i inversions financeres són: Airbus, Boeing, General Dynamics, Leonardo, Navantia, Raytheon Technologies, Rolls-Royce, Thales i Rheinmetall AG.

BBVA i el Banc Santander són els bancs espanyols que més finançament han destinat a les empreses d’armes subministradores dels principals exèrcits involucrats a la guerra del Iemen, amb 5.231 milions de dòlars durant el període 2015-2019.

Podeu llegir l'informe sencer aquí >>