07/06/2022

Bones pràctiques als instituts sobre els ODS

La setmana passada vam celebrar la cerimònia d'entrega dels reconeixements a les bones pràctiques en ODS dels vuit instituts participants a la campanya de sensibilització impulsada conjuntament per la Diputació de Girona i la Coordinadora d'ONG Solidàries.

Una campanya de sensibilització en la què han participat els instituts de Santa Coloma de Farners, Olot (Bosc de la Coma), Puigcerdà (Pere Borrell), Salt (Salvador Espriu), Banyoles (Pla de l'Estany), Ripoll (Abat Oliba) Monturiol (Alt Empordà) i Palafrugell (Baix Empordà) i de la que n'han sorgit iniciatives ben diverses i creatives.

A partir d’una exposició itinerant de la Coordinadora d’ONG Solidàries, s’han desplegat un seguit d’accions educatives amb l’objectiu que l’alumnat conegui els ODS, els faci seus i traslladi el treball dels drets humans a projectes reals i propers al mateix centre educatiu o població. En total, s'han fet una cinquantena d'hores de formació al centenar de noies i nois de primer a quart d'ESO que han participat com a grup motor en els respectius centres educatius, i que se n'han encarregat de formar a la resta de les seves companyes i companys de centre, mitjançant diverses activitats i campanyes pròpies de formació, acció i sensibilització, creades per a l'ocasió.  Aquests projectes són els que s'han presentat en l'acte de final de campanya i que han estat reconeguts com a bones pràctiques. Són aquests: 

>> Distinció al foment de l’energia amb consciència (ODS 7) – IES Bosc de la Coma (Olot). Han treballat una auditoria energètica del centre i com fer la recollida de deixalles i residus del propi centre.

>> Distinció al foment de la pau (ODS 16) – IES Abat Oliba (Ripoll). Han presentat l’exposició dels ODS a l'alumnat de 2n d'ESO a partir d’un concurs sobre els coneixements apresos.

>> Distinció al foment de l’acció cívica pel clima (ODS 13) – IES Narcís Monturiol (Figueres). Han dissenyat una campanya de divulgació, que ja han començat a difondre, per fer arribar a tothom el què han après sobre els ODS i que serveix per donar a conèixer l'agenda 2030 a tota la resta d'alumnat de l'institut i altres centres de l'entorn proper. També han presentat el projecte seleccionat al Correcull de Figueres (ODS 13)

>> Distinció al foment del consum responsable (ODS 12) – IES Salvador Espriu (Salt). Han promogut l'exposició amb missatges a les xarxes socials i pantalles del centre. I han participat en el projecte del centre anomenat "Desplastifica't" que promou la recollida d'envasos en un contenidor diferent de l'habitual per poder conscienciar l'alumnat de la quantitat de residus que es genera en una setmana.

>> Distinció a la promoció de la salut de les persones i del planeta (ODS 3) – IES Josep Brugulat (Banyoles). Han fet diverses accions com ara la recollida de roba a través d’una acció artística. A partir d’un projecte que s’ha fet a 4t d’ESO sobre consum conscient, els alumnes proposen fer una recollida de roba per portar-la a una entitat (Roba amiga). També han recuperat el servei d’infermera a l’escola després de no tenir aquest servei durant dos anys i motivat per l’interès que van mostrar els alumnes, es contacta amb el CAP i la infermera de referència comença a oferir el seu servei tots els dimarts a un espai de l’institut. (ODS3), entre altres.

>> Distinció a la promoció de l’Agenda 2030 (ODS 17) – Institut Santa Coloma (Sta. Coloma de Farners). Treballen un projecte de síntesi pels alumnes de 1r i 2n a final de curs. S'organitzen grups de 4 alumnes que treballen un ODS en concret i al final elaboren un projecte local de millora relacionat amb el seu ODS.

Més endavant, la Diputació i la Coordinadora també faran entrega de les Distincions a l’Institut Pere Borrell de Puigcerdà i l’Institut Baix Empordà de Palafrugell que no van poder assistir a l’acte final. 

 

Actualitat relacionada