05/02/2013

Brigades 2013: noves realitats per descobrir

Vols conèixer i participar en els projectes de cooperació que algunes entitats gironines estan duent a terme a països del Sud? Les ONGD que fan brigades d'estiu ja han obert les inscripcions per a la campanya 2013. Et donem algunes pistes sobre els requisits i t'acostem les dades de les properes xerrades informatives que faran les diferents entitats que marxen a l'estiu. A més, et recordem que durant el mes de març, el Servei Civil Internacional Catalunya i SETEM Girona organitzen sessions informatives conjuntes a Figueres(divendres 8 de març a les 19h. a Can Met, amb el suport d'IAEDEN i GEES) i a Olot (divendres 15 de març a les 19h. a la Sala Núria).

Sylvia Araiko ha participat en els projectes de cooperació al desenvolupament que la Xarxa Solidària fa a Moçambic i Filipines. Aquesta és la seva visió de l'experiència:  «La cooperació no ha de confondre's amb, només, ajudar els més desafavorits. La cooperació és educació, és compromís, és coherència i és consciència. Per al cooperant que viu en primera persona l'experiència, és sobretot un curs accelerat d'aprenentatge a la solidaritat i la humilitat. Perquè es rep més del que s'entrega, perquè descobreixes que hi ha més alegria en donar que en rebre...» Cristina Xalma, que va viatjar amb Setem diu: «"Des d'abans d'anar als Camps volia entendre per què el món funciona així, per què el fet de néixer a un lloc o a un altre et condiciona la vida, per què existeixen rics i pobres, i anar als camps em va aguditzar aquesta sensibilitat. Mentre hi hagi coses que estiguin malament un dels motors vitals ha de ser la capacitat d'indignació, de ser sensible a la injustícia i que aquesta et remogui.»

FOTO: SETEM. BRIGADES 2012

Les brigades d'estiu són viatges solidaris organitzats per diferents entitats presents a les comarques gironines i que cada estiu permeten conèixer la realitat dels països empobrits del Sud, des de la pròpia experiència. L'objectiu, doncs, és adquirir un coneixement més profund de les causes i les conseqüències de la problemàtica nord-sud, gràcies al contacte directe amb la realitat d'aquests països, del treball conjunt en projectes i amb ONG del Sud. La part formativa de l'experiència és molt important.

En principi, qualsevol persona interessada pot participar en un viatge solidari, però per aconseguir un millor aprofitament de l'estada i degut a les especificitats de cada destinació, moltes ONG demanen que es cumpleixi una sèrie de requisits (ser major de 18 o 21 anys; assistir a un curs de formació abans de viatjar; estar molt motivat i obert a aprendre de noves cultures; comprometre's a donar a conèixer l'experiència viscuda per sensibilitzar la nostra societat, un cop s'ha retornat; les despeses del bitllet són a càrrec del participant i no de l'entitat, mentre que les d'allotjament i alimentació poden ser a càrrec de l'ONG; ..).

FOTO: SOARPAL. BRIGADES 2012

Turisme alternatiu?

És molt important diferenciar les brigades d'estiu de l'anomenat turisme alternatiu. Tampoc es tracta d'expedicions per socórrer els pobres, sinó que cal veure-ho i viure-ho com una experiència de formació i de presa de consciència d'una realitat que queda molt lluny de les nostres fronteres. La convivència amb famílies o en locals de les organitzacions de base permet compartir i intercanviar hàbits, costums i cultura, i aprendre d'aquestes entitats i organitzacions locals que lluiten, sense massa recursos i a contracorrent, per aconseguir una societat més justa.

Les persones que participen en viatges solidaris, brigades o camps de solidaritat (diversos noms que pot rebre aquest tipus d'experiència) es converteixen en els millors transmissors dels nous valors en què es basen les ONG. I probablement en això es fonamenta l'impacte més notable d'aquestes experiències: en el seu efecte multiplicador, ja que aquests voluntaris/es, formats i fortament motivats per l'experiència viscuda, es converteixen al seu retorn en agents de sensibilització del seu entorn més proper. L'última part del viatge, doncs, és tant o més important que la primera: donar a conèixer què hem après durant les estades als països del Sud.

Un petit tast dels camps de solidaritat de Setem:

 

Algunes de les ONGs de comarques gironines a les quals ja us podeu dirigir per informar-vos sobre camps de treball o viatges solidaris aquest 2013 són les següents:

29a Brigada de Solidaritat Arbúcies - Palacagüina (SOARPAL)

Aquesta entitat d'Arbúcies té projectes a Palacagüina, Nicaragua, i hi faran la 29ena brigada durant el mes d'agost. L'allotjament es fa en famílies de Palacagüina i es treballa en el projecte programat anualment. Un dels requisits que demana l'entitat per poder participar en aquesta brigada és l'assistència a tres jornades de formació que es fan a Arbúcies, abans de marxar de viatge. la primera jornada de formació és el proper 6 d'abril. Més informació >>

Dades de contacte

636621798/ 972162626 ( M. Antònia)
soarpal@hotmail.com      http://soarpalblogspot.com

Camps de Solidaritat de Setem 2013

Tres continents, tretze països, vint-i-dos camps per escollir. Més de 4.800 persones ja han viscut l'experiència. Els Camps de Solidaritat de Setem t'ofereixen la possibilitat de formar-te, conviure i col·laborar durant l'estiu amb organitzacions de l‘Àfrica, l'Amèrica Llatina i l‘Àsia. Com a novetat, enguany l'edat mínima de participació passa de 21 a 18 anys. Les inscripcions ja estan obertes. L'experiència implica participar en un cicle de formació i sensibilització que es desenvolupa en tres fases:

1a fase - Preparació i formació (d'abril a juny)
Curs de formació ‘Apropar-se al Sud' reconegut pel Pla de Formació de Voluntariat de Catalunya. Es tracta d'un curs obligatori de 40 hores que es realitza en dissabtes o diumenges.
2a fase - Viatge i estada a un país del Sud (juliol, agost o setembre)
Al llarg d'un mes coneixeràs la feina d'organitzacions locals dels països del Sud, conviuràs amb les persones que hi estan vinculades i compartiràs tallers i activitats quotidianes.
3a fase - Difusió i acció al Nord (a la tornada)
De tornada, per tal de no deixar aquesta experiència de solidaritat en un viatge d'un mes, els participants us comprometeu a divulgar el que heu après i, així, contribuir a sensibilitzar l'opinió pública sobre la realitat de desigualtat que haureu vist als països del Sud.

Xerrades informatives:

 • Girona: Dijous 28 de febrer, a les 20h., a l'Estació Jove (Sta Eugènia, 17).
 • Girona: Divendres 5 d'abril, al mateix espai i horari.
 • Olot: Divendres 15 de març a les 19h a l'Espai Juvenil Núria. (Sessió conjunta amb el Servei Civil Internacional)
 • Figueres: Divendres 8 de març a les 19h. Can Met (Sessió conjunta amb el Servei Civil Internacional)
Dades contacte:

girona@setem.org      www.setem.cat

Xarxa Solidària de Sant Feliu de Guíxols

Aquesta entitat ofereix visitar i participar als projectes de cooperació al desenvolupament que està duent a terme a El Salvador, Equador, Moçambic i Filipines, així com conèixer nous projectes interessants que vulguin crear les contraparts.

Xerrada informativa: Dissabte 23 de febrer, a les 10 del matí, a la seu de l'entitat (carrer Hospital, 27 de Sant Feliu de Guíxols)

Dades contacte

www.xarxasolidaria.com     info@xarxasolidaria.com

Servei Civil Internacional

L'SCI organitza camps de voluntariat durant tot l'any, però la temporada forta de demanda comença a principis de març. És a dir, ara mateix les inscricpcions ja són obertes, tot i que a partir de l'1 de març és quan n'hi haurà més varietat. A tenir en compte, però:  quan més tard es fa la inscripció, menys possibilitats de ser escollits al camp desitjat. Per a l'SCI, un camp de voluntariat, o camp de treball, és un projecte de feina comunitària dut a terme per un grup d'entre 5 i 24 voluntaris i voluntàries de diferents nacionalitats durant un període entre 1 i 3 setmanes. El treball del projecte té a veure amb valors com la solidaritat, el medi ambient, la justícia social o la pau i es col·labora entre 20 i 40 hores a la setmana. Durant el temps lliure es pot descansar, realitzar tallers o descobrir l'entorn, depenent del projecte i de la iniciativa del grup que el conforma. El camp de voluntariat manté la diversitat cultural més gran que sigui possible, cert equilibri de gènere i està oberta a tothom a partir de 18 anys. En molts camps està oberta la participació de persones amb disminucions físiques, psíquiques o sensorials i alguns projectes accepten també la participació de famílies. Per participar a un camp de voluntariat de l'SCI es demana una motivació especial per temes socials i crítics, així com una predisposició a conèixer i conviure amb diferents cultures. Només 2 persones de la mateixa nacionalitat poden participar a un camp així es garantitza un entorn internacional, per tant no s'envien grups. Com a molt, s'envien dos persones juntes si hi ha places, però s'ha de demanar expressament.

Per a més informació:

www.sci-cat.org/camps-de-voluntariat       outgoing@sci-cat.org

Sessions informatives:

 • Olot: Divendres 15 de març a les 19h a l'Espai Juvenil Núria. (Sessió conjunta amb SETEM-Girona)
 • Figueres: Divendres 8 de març a les 19h. Can Met (Sessió conjunta amb SETEM-Girona)
 • Centre Cristià Universitari

  El CCU ofereix participar en els seus projectes de cooperació que desenvolupa a Xile, Argentina, Camerún y El Salvador. A Xile, es fa un projecte en un centre social per a persones sense sostre, a la població de Bandera, el barri més marginal de la capital xilena. A Argentina, es fa un projecte educatiu i d'arquitectura i els cooperants també preparen un conjunt d'activitats de formació i prevenció lúdico-esportives. Al Salvador, el projecte de cooperació ñes sociosanitari i educatiu. S'hi muntarà una infermeria i es preparen un conjunt d'activitats de formació i prevenció lúdico-esportiva per a nens i nenes. Com que està molt adreçat a estudiants d'infermeria i medicina, es tractaran temes d'educacií en el part i post part. El CCU també té un projecte al Camerún, en el que els cooperants participarien en la creació i estructura d'un equip de voluntaris a la zona (Bafang, Youndé, Yabassí i Doualas). Les persones que participessin en aquest projecte s'allotjarien en una casa propera a la parròquia de Poango. Aquests projectes es fan durant el mes d'agost, excepte el Camerún, que pot ser fins a un màxim de 3 mesos.Alguns dels requisits que demana el CCU són:

  • Ser major de 18 anys
  • Tenir interès en la cultura i costums del país on es desenvolupi l'activitat.
  • Conèixer l'idioma del país on es fa l'activitat.

  Les sessions informatives es faran el mes de març (data a concretar).

  Dades contacte: 

  ccugirona@udg.edu

  628552016

  Llagostera Solidària

  En funció de la gent interessada, es poden muntar grups per estades solidàries a Nicaragua i/o Gàmbia. Per a sol·licitar més informació, podeu adreçar-vos a: rafelvillena@gmail.com