24/01/2011

Brigades Solidàries 2011

Les brigades d'estiu són viatges solidaris organitzats per diferents entitats presents a les comarques gironines i que cada estiu permeten a centenars de joves, conèixer la realitat dels països empobrits del Sud des de la pròpia experiència. Aquests dies, algunes de les entitats ofereixen xerrades informatives sobre aquestes estades solidàries i comencen a organitzar-se els grups.

 

L'objectiu de les brigades és adquirir un coneixement més profund de les causes i les conseqüències de la problemàtica nord-sud, gràcies al contacte directe amb la realitat d'aquests països, del treball conjunt en projectes i amb ONG del Sud.

En principi, qualsevol persona interessada pot participar en un viatge solidari, però per aconseguir un millor aprofitament de l'estada i degut a les especificitats de cada destinació, moltes ONG demanen que es cumpleixi una sèrie de requisits (ser major de 18 o 21 anys; assistir a un curs de formació abans de viatjar; estar molt motivat i obert a aprendre de noves cultures; comprometre's a donar a conèixer l'experiència viscuda per sensibilitzar la nostra societat, un cop s'ha retornat; les despeses del bitllet són a càrrec del participant i no de l'entitat, mentre que les d'allotjament i alimentació poden ser a càrrec de l'ONG; ..).

És molt important tenir en compte que no es tracta, en cap cas, de turisme alternatiu ni d'expedicions per socórrer els pobres, sinó més aviat d'una experiència de formació i de presa de consciència d'una realitat que queda molt lluny de les nostres fronteres. La convivència amb famílies o en locals de les organitzacions de base permet compartir i intercanviar hàbits, costums i cultura, i aprendre d'aquestes entitats i organitzacions locals que lluiten, sense massa recursos i a contracorrent, per aconseguir una societat més justa.

El viatge ha de ser fruit d'una convicció real i d'un interès sincer per tal de donar suport a les tasques de les ONGs que lluiten per la justícia social. Més que ajudar la gent dels països en vies de desenvolupament, hem d'estar oberts a aprendre d'ells. Tenen moltes coses per ensenyar-nos!

Tractant-se fonamentalment d'una experiència formativa, en la majoria de les ONGs, associacions i entitats ofereixen cursos o sessions de formació durant els mesos anteriors al viatge, perquè els participants - amb ajuda dels experts- aprofunditzin i comprenguin millor les causes de les desigualtats nord-sud i les vies de solució, la cultura amb què conviuran, els seus problemes específics i els projectes de l'organització de destí que els acollirà. Per aquest motiu, al procés formatiu se li dóna una gran importància.

Els joves que participen en viatges solidaris es converteixen, a través d'aquests, en els millors transmissors dels nous valors en què es basen les ONGs. I probablement en això es fonamenta l'impacte més notable d'aquestes experiències: en el seu efecte multiplicador, ja que aquests voluntaris/es, formats i fortament motivats per l'experiència viscuda, es converteixen al seu retorn en agents de sensibilització del seu entorn més proper.

Algunes de les ONGs de comarques gironines a les quals ja us podeu dirigir per informar-vos sobre camps de treball o viatges solidaris de 2011 són les següents:

GRAMISS. Campamentos de Bohío 2011, a la República Dominicana.
L'entitat GRAMISS ha organitzat un parell de sessions informatives a Girona sobre les brigades que aquest estiu organitzarà a la República Dominicana. Es demana tenir més de 20 anys, experiència en el món del lleure i ganes de conèixer una altra realitat. Més informació.

Camps de Solidaritat de Setem 2011: mira-t'ho amb els seus ulls!
El programa dels Camps de Solidaritat està adreçat als joves amb l'objectiu de formar-los sobre les creixents desigualtats Nord Sud i contribuir a generar una mirada crítica sobre l'actual ordre mundial. El programa d'enguany ofreix la possibilitat de conviure i col·laborar durant els mesos d'estiu amb organitzacions d'Àsia, Amèrica Llatina i Àfrica en àmbits com l'educació, el comerç just, la immigració o els Drets Humans. Més informació

Xarxa Solidària de Sant Feliu de Guíxols
Aquesta entitat coopera a l'Equador, Filipines, El Salvdor i Moçambic. Les brigades previstes són pels mesos de juliol o agost, segons el grup que es formi. L'entitat ha començat a organitzar els grups que viatjaran aquest estiu a aquestes destinacions per visitar i col·laborar amb les comunitats locals i conèixer la seva realitat. Podeu consultar aquí els requisits i el model de sol·licitud. Més informació.

Brigada a Palacagüina, de SOARPAL

Un any més, SOARPAL organitza una brigada a Palacagüina, municipi de Nicaragua argemanat amb Arbúcies. Les despeses del viatge van a càrrec del brigadista i SOARPAL aporta l'assessorament tècnic i sanitari i la gestió i organització del mateix, així com l'allotjament amb famílies de Palacagüina. El/la brigadista ha d'estar disposat també a participar en les 3 jornades de formació a Arbúcies. La primera tindrà lloc el proper 12 de març, a les 11h, al museu Etnologic del Montseny  La Gabella. Més informació.

Giramón Cooperació

Aquesta nova entitat organitza estades solidàries a l'alberg de menors Chaskawasi, en plena selva amazònica, al sud del Perú. Les principals activitats a realitzar per les persones voluntàries són reforç escolar i activitats extraescolars. S'han de tenir més de 20 anys i disposar com a mínim de nou dies, tot i que es recomana una estada més prolongada. Per a més informació, podeu parlar amb la Marina al 605475881 o enviar un mail a giramoncooperacio@gmail.com.


.

 

Vols conèixer el dia a dia dels brigadistes? Entra aquí>>

I properament, anirem afegint informació sobre sobre les brigades i estades solidàries d'altres entitats amb seu a les comarques gironines.