15/05/2010

Carta oberta a Zapatero d'un grup de Diputats

Set membres del Congrés dels Diputats s'han adreçat al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a través d'una carta oberta, en què rebutgen la seva decisió de co-presidir la cimera dels Objectius del Mil·leni amb el president de Rwanda, Paul Kagame. Zapatero i Kagame, que està imputat per crims internacionals, es trobaran demà a Madrid en una reunió preparatòria de la cimera. Els Diputats demanen al president espanyol que reconsideri la seva decisió, i que accepti presidir la iniciativa de l'ONU amb un altre mandatari.

La carta està signada per set representants dels grups polítics de Convergencia i Unió, Izquierda Unida, Esquerra Republicana de Catalunya, Iniciativa per Catalunya-Verds, Nafarroa-Bai, Coalición Canaria i Bloque Nacionalista Galego. Els Diputats recorden a Zapatero que Paul Kagame està imputat per l'Audiència Nacional per delictes de genocidi, crims de guerra, crims de lesa humanitat i integració en organització terrorista. Fins ara, no ha pogut ser detingut ni processat perquè el seu càrrec com a cap d'Estat li atorga immunitat.

Els polítics també fan referència al fet que el president espanyol mai ha rebut les famílies de les víctimes espanyoles assassinades a Rwanda i la República Democràtica del Congo, però sí ha decidit convidar i rebre el president rwandès. L'Audiència Nacional l'acusa d'haver ordenat l'assassinat dels nou espanyols, cooperants i missioners, per ser testimonis de les massacres que provocava.