28/04/2021

Casaldàliga i les causes justes

La casualitat ha fet coincidir el 30è aniversari de l'Agenda Llatinoamericana amb la mort d'un dels seus fundadors, el bisbe català de São Félix d’Araguaia, Pere Casaldàliga. La Comissió de l'Agenda Llatinoamericana, Justícia i Pau Girona i la Coordinadora d'ONG Solidàries impulsen de l'11 al 15 de maig, una setmana d'activitats entorn el seu llegat: les grans causes que van guiar el seu pensament. 

Pere Casaldàliga  (Balsareny,1928 – Batatais, 2020) va ser un religiós vinculat a la Teologia de l'Alliberament,  escriptor, poeta, i un ferm defensor dels drets i la vida dels indis i camperols. Va viure gran part de la seva vida al Brasil, país on va arribar a ser bisbe de Prelatura territorial de São Félix, al Mato Grosso. D'entre les seves grans causes: la Justícia Universal i el Decreixement com a via per salvar el planeta. Dos temes presents, també, com la seva vida i la seva poesia, en el programa d'activitats per recordar i mantenir viu el seu llegat:

PROGRAMA D'ACTIVITATS:

>>Dimarts, 11 de maig | 19h | Cinema Truffaut de Girona (Pl. de Sant Jordi). Projecció de la pel·lícula «Descalç sobre la terra vermella». Es tracta d’una minisèrie de dos episodis dirigit per Oriol Ferreramb guió de Marcos Berstein i Maria Jaen basada en el llibre de Francesc Escribano que relata l'experiència de Pere Casaldàliga amb els indígenes de Mato GrossoEduard Fernández és el protagonista i ha estat produïda per Minoria Absoluta i Raiz Produções Cinematográficas amb la participació de TV3. Presentarà la pel·lícula i obrirà el debat, el periodista, Francesc Escribano. El preu de l’entrada serà de tres euros. Aquesta sessió s’organitza conjuntament amb l’Associació de Crítics Cinematogràfics.
 
>> Dijous, 13 de maig | 19h | Col·legi d’Advocacia de Girona (plaça Jaume Vicenç Vives, 4, de Girona) Debat sobre justícia global a càrrec de Elizabeth Fuentes iSalvador Martí. Fuentes, és investigadora, doctora en Dret, Economia i Empresa per la UdG, Màster en Dret Penal Constitucional por la Universidad Centroamericana UCA (El Salvador), màster en Estudis Hispánicos per la Universidad de Cádiz i postgrau en Estudis Polítics Aplicats per la Fundació Internacional i per Iberoamérica en Políticas Públicas, (FIIAPP). Martí és professor de Ciència Política de la UdG, i investigador associat del CIDOB de Barcelona. Ha estat també professor a les Universitats Autònoma de Barcelona i a la de Salamanca, i docent convidat a centres acadèmics d’Europa, Amèrica Llatina i els EUA. Actualment fa recerca sobre processos de democratització i acció col·lectiva. Per la seva banda, Modera la periodista Laura Fanals. Presencial i amb retransmissió en streaming.
 
>>Divendres 14 de maig | 19h| Col·legi d’Advocacia de Girona. Debat sobre Decreixement a càrrec de Joan Surroca i Sens i Biel Jover Avellà. Surroca i Sens ha estat educador, museòleg i també parlamentari català. Col·laborador habitual de l'Agenda Llatinoamericana i membre de Justícia i Pau Girona, ha estat sempre vinculat al pacifisme, i a les causes de l'objecció fiscal i el decreixement. És autor, entre d'altres, del llibre "Com salvar-nos amb el planeta". Per la seva banda, Jover Avellà ésdoctor en Història Econòmica Moderna per la Universitat de Barcelona; ha estat professor a la Universitat de Barcelona, així com Director dels Serveis Territorials de Medi Ambient a Girona. En aquest debat s’abordarà el decreixement com a factor fonamental per a la millora de la salut del Planeta però també, com a recomanació per a equilibrar la societat mitjançant lanecessària reducció de la producció econòmica. Modera la periodista Lluïsa Fuentes. Presencial i amb retransmissió en streaming. 
 
>> Dissabte, 15 de maig | 12h | Claustre del Monestir de Sant Daniel. Lectura de poemes del bisbe Casaldàliga. Lectura de poemes de vida, fe i lluita, coordinada per Xavier Thió (veus) i Glòria Argany (música). 

Tots els actes seran presencials, amb aforament reduït i amb l’ús obligatori de la mascareta.