07/10/2014

Cent anys construint la Pau

La Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat (WILPF, en les seves sigles en anglès) rebrà el Premi ICIP Constructors de Pau 2014. El Jurat ha decidit artorgar aquest premi «per la seva trajectòria centenària en el treball de dones per la pau, el compromís amb el desarmament, la defensa dels drets humans i la persistència per tal d’aconseguir el reconeixement del paper de les dones en la construcció de pau”. FOTO: Yasmine Akim

La Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat ha estat una organització pionera en la creació d’una tradició de feminisme pacifista internacionlista i constitueix un referent per totes les iniciatives de dones per la pau. Els orígens de la Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat es remunten al 1915. En plena Primera Guerra Mundial, 1.200 dones procedents dotze països diferents van celebrar a La Haia el Primer Congrés Internacional de Dones amb l’objectiu de protestar contra la guerra, elaborar una estratègia de pau i fer una crida a la immediata mediació dels països neutrals. Aquell congrés va ser el punt de partida d’un feminisme internacionalista i a favor de la pau i va donar peu a la fundació de la Lliga, l’organització de dones més veterana i persistent en el seu compromís per la pau.

Els objectius fundacionals de la WILPF van ser, i són, “reunir dones amb visions polítiques i bagatges filosòfics i religiosos diferents, determinades a estudiar i a donar a conèixer les causes de la guerra i a treballar per una pau permanent”. Actualment la Lliga té seu a Ginebra i a Nova York i és present a 30 països. Al llarg de la seva història, la WILPF ha enviat delegacions de pau als Balcans,Palestina, Mèxic, Egipte, Cuba, Haití, Vietnam, Israel, Xile, Jordània, Líban, Xina i Iraq, entre d’altres.
El Premi ICIP Constructors de Pau té caràcter anual i consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta del Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros.