28/09/2015

Ciberodi a la xarxa

El 60% dels comentaris sobre immigració als fòrums dels diaris són intolerants. Són dades de l'informe elaborat per l'Observatori Proxi i que ens mostra un discurs majoritàriament intolerant i xenòfob en els comentaris que es fan a les principals capçaleres digitals espanyoles.

Les dades de l'Observatori Proxi, que l'Institut de Drets Humans de Catalunya i United Explanations van presentar dimecres passat, posen de manifest una radiografia de l’abast del ciberodi als fòrums dEl País, El Mundo i 20 minutos. L’informe presenta un balanç sobre la incitació a l’odi contra la població migrant i la gitana, a través de l’anàlisi d’un total de 4.777 comentaris en 414 fòrums penjats entre el novembre del 2014 i el juliol del 2015.

Dins de les tres categories que estableix l'informe ('discurs intolerant', 'discurs neutre' i 'discurs alternatiu'), el primer és el que té major presència als webs i es dóna a través de missatges d'odi, estereotips i prejudicis, rumors, arguments trampa i discurs anti-immigració de baixa intensitat.

Del total, només 507 comentaris presenten un discurs alternatiu. Entre les manifestacions més freqüents del discurs intolerant, podem trobar frases com “viuen de les ajudes socials”, “són delinqüents i paràsits” o “aquí no hi ha feina per a tots”.

El diari 20 Minutos és el mitjà analitzat que conté més comentaris intolerants i xenòfobs als seus fòrums. En total, representen un 70,27% del total en notícies sobre immigració. A més, encapçala el percentatge de comentaris d’odi, que representen un 15,30% del total. En canvi, el discurs alternatiu té la presència més baixa de les tres publicacions: un 8,46%.

L’anàlisi dels resultats de l’informe apunta que algunes de les raons que poden explicar la major o menor presència del discurs intolerant són el contingut de les notícies, l’ús del llenguatge i el sistema de moderació. Per exemple, destaca que l’augment de notícies sobre l’acollida dels immigrants i refugiats sol venir acompanyada d’un major nombre de comentaris de rebuig.

Informació extreta de Social.cat