03/10/2022

Ciutats agermanades, connexions solidàries

Girona celebra les més de tres dècades d’agermanaments solidaris amb Bluefields i Farsia. Des d'ahir i fins al mes de desembre, l’Ajuntament ha organitzat un programa d'activitats per celebrar l’efemèride. 

El tret de sortida de la campanya "Ciutats agermanades, connexions solidàries" va ser ahir al migdia amb el taller “Com es comunica la vulneració dels drets humans al Sàhara Occidental” -en el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans-, a càrrec del periodista i activista sahrauí, Ahmed Ettanji. Precisament, van ser la regidora de Drets Socials del consistori, Núria Pi; els representants d'ACAPS-Girona, Ferran Soler i Àngel Vázquez, i el periodista sahrauí, els encarregats de presentar la el programa d'activitats per commemorar l'efemèride. 

I és que la campanya s'aprofitarà per donar visibilitat al 35è aniversari de l’agermanament de Girona amb Bluefields (Nicaragua) i el 25è amb Farsia (Sàhara Occidental). Es vol recordar a tothom la feina feta al llarg dels darrers quaranta anys gràcies al lligam entre les tres ciutats, enfocar positivament la imatge esbiaixada i basada en la dependència i falta de capacitats de les persones beneficiàries dels projectes a les ciutats agermanades, sensibilitzar la ciutadania sobre els reptes socials, econòmics, mediambientals, culturals i polítics que se segueixen patint a Nicaragua i al Sàhara Occidental, i promoure la importància, vigència i necessitat de la cooperació internacional amb les ciutats agermanades.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Girona a través de la Unitat de Cooperació, i que compta amb la col·laboració de la Universitat de Girona, de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme, de l’Agenda Llatinoamericana i de diferents entitats del territori, especialment de l’Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí ACAPS-Girona, que treballa a Farsia, als campaments de refugiats de Tindouf a Argèlia, i de la Fundació Privada Drissa i l’Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador (AEPCFA), que treballen a Bluefields, a la costa nicaragüenca del Carib Sud.

Durant la presentació, la regidora Núria Pi ha assegurat  la “voluntat del govern de mantenir ferm el compromís polític amb els municipis agermanats de Farsia i Bluefields”.

Un munt d'activitats

El programa inclou tres xerrades més. D’una banda, el dia 2 de desembre, a les 19 h, a la Casa de Cultura, la periodista sahrauí Ebbaba Hameida oferirà una conferència sobre la identitat de les dones sahrauís a la diàspora. D’altra banda, la Universitat de Girona coordinarà les taules rodones “Bluefields ahir i avui: la cooperació i la transformació de la ciutat. Realitat o desig?”, que es farà el dia 11 de novembre, a les 19 h, a La Mercè, i “Els interessos amagats darrere el Mur: l’oblidada descolonització del Sàhara Occidental”, que tindrà lloc el dia 14 de desembre, a les 19 h, també a La Mercè.

A més, hi haurà tres projeccions relacionades amb la temàtica al Cinema Truffaut, totes elles incloses al Cicle de Cinema i Solidaritat 2022-2023. La primera, La sirena y el buzo, centrada en la cultura miskito de Nicaragua, s’emetrà el dia 20 de novembre, a les 20 h, i suposarà l’estrena de l’esdeveniment cinematogràfic. En segon lloc, el documental sobre el poeta nicaragüenc i instigador de la Teologia de l’Alliberació, Ernesto Cardenal, Ernesto en la Tierra, es projectarà el dia 24 de novembre, a les 20 h. Finalment, el curt sahrauí Toufa, sobre la lluita de tres generacions de dones sahrauís colpejades pel conflicte, es podrà veure el 15 de desembre.

Les entitats participants en la campanya també aprofitaran aquests tres mesos per fer pivotar la seva activitat al voltant dels agermanaments solidaris. És el cas de la presentació de l’Agenda Llatinoamericana 2023, que es farà el divendres 4 de novembre, a les 19 h, al Centre Cívic Sant Narcís. L’acte inclourà converses sobre l’experiència de l’agenda a Nicaragua i un recital del músic Pablo Paz. Per als més menuts i menudes, el dia 21 d’octubre, a les 17.30 h, s’oferirà una sessió de conta-contes sahrauís a la Biblioteca Just M. Casero. La campanya clourà el dia 16 de desembre amb un monòleg teatralitzat del Col·lectiu Mujeres de Matagalpa i l’actuació del trio de música electro-folk Revuelta Sonora, tot plegat al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal.

Més de trenta anys d’agermanament

Els vincles històrics de Girona amb Bluefields (Nicaragua) i amb Farsia (Sàhara Occidental) es remunten al 1987 i al 1997, respectivament. Al llarg de més de trenta anys, des de la capital gironina s’ha treballat per a la defensa de la pau en aquests dos territoris. La revolució i el dret de cada poble a decidir el seu destí a partir d’enllaços de solidaritat són un compromís d’anada i tornada que ha regit la relació entre Girona, Bluefields i Farsia des de l’inici, i a la qual es vol donar continuïtat.

Actualment, Girona dóna suport als territoris de Farsia i a Bluefields en diversos projectes gràcies als agermanaments solidaris. Per un costat, a través de l’ACAPS, es contribueix a millorar les condicions de vida de la població refugiada als campaments de Farsia, garantint l’accés de la població a una educació i una sanitat de qualitat. També s’organitza cada any el programa “Vacances en Pau”, d’acollida d’infants sahrauís en famílies de Girona. Per l’altre costat, a Bluefields s’impulsen dos projectes. Un de millora de salut mental, destinat a persones afectades per trastorns mentals o problemàtiques psicosocials, víctimes de violència intrafamiliar i de gènere i amb problemes d'addicció a l’alcohol i altres drogues, que s’organitza amb la Fundació Drissa i la Comunitat terapèutica del Maresme; i un altre que consisteix en un projecte integral d’Educació Popular a les comunitats indígenes rames i criolles per millorar la salut i l’educació dels seus habitants, i que es tira endavant amb l’AEPCFA.