16/11/2015

Com acollir un camp de voluntariat

En la darrera assemblea de la Coordinadora d'ONG Solidàries, una representant del Servei Civil Internacional (SCI) ens va explicar què implica acollir un camp de voluntariat i quins són els requisits. Igualment, i des de l'Associació Patrimoni Històric d'Hostalric, el seu coordinador ens va explicar la seva experiència aquest estiu, amb l'acollida d'un camp al municipi. Els camps de voluntariat han d'estar promoguts per entitats o associacions que vulguin desenvolupar un projecte local sense ànim de lucre.

L' SCI organitza camps de voluntariat arreu del món. Es tracta de camps en els quals hi participen d'entre 6 i 15 persones de diferents nacionalitats i que tenen d'entre 2 a 3 setmanes de durada, o un mes. Segons l'SCI els camps de voluntariat són eines per a potenciar la cultura de pau entesa en un sentit molt ampli (gènere, medi ambient, pobresa, cultura, etc.).

En el cas d'Hostalric, s'hi va fer un camp de voluntariat orientat a fer una excavació arqueològica. Hi van van participar joves de llocs tan diversos com Xina, Itàlia o Rússia. L'any que ve, repetiran l'experiència. I és que el projecte ha de partir de les necessitats d'una comunitat i tot el benefici ha de repercutir en aquesta. Per tant, des de l'SCI es demana que hi hagi una vinculació entre el projecte i la comunitat local, com en el cas d'Hostalric.

Els objectius que persegueixen els camps de voluntariat són la presa de consciència de la transformació social, la construcció de pau i la coneixença d'altres realitats. A més, i respecte als objectius de desenvolupament local, l'SCI remarca la repercussió positiva en l'entitat promotora, l'empoderament de l'organització i el treball en xarxa