Comerços acollidors
Una seixantena de comerços del barri gironí de Santa Eugènia s'adhereixen a la Xarxa de Punts d’Assesoraments a Migracions i Ciutadania, i ofereixen informació bàsica sobre acollida a persones acabades d’arribar.
Els establiments de la xarxa estan identificats amb un adhesiu i disposen d’un certificat que els distingeix com a facilitadors d’informació d’acollida. Amb el lema "Els comerços també són un punt d'acollida per a totes les persones que arriben a Girona", aquest projecte comunitari que impulsa ASOCOLGI, promou la inclusió i el suport als nous habitants de Santa Eugènia, proporcionant-los la informació i l’acompanyament necessaris per afavorir la seva integració. L’entitat destaca la importància dels comerços «com a espais de confiança i referència per a aquells que arriben a la nostra ciutat.»
Durant els mesos de març, abril i maig, l'associació gironina-colombiana ha identificat un total de 101 comerços al barri de Santa Eugènia com a potencials agents comunitaris dins la xarxa de col·laboració impulsada. D'aquests, 60 establiments han participat activament en el projecte mitjançant la derivació de persones migrades cap al Punt d'Acollida situat al centre cívic de Can Ninetes, exercint un paper clau en la detecció de situacions de vulnerabilitat i en l'enfortiment del teixit social del barri.
Parlem de comerços com La Paisana, Grafisme Projectes Gràfics, Carnisseria Santa Eugènia i Timberchart, entre molts d'altres, que han contribuït a visibilitzar i canalitzar demandes vinculades a la informació bàsica per a tràmits d'acollida. Segons dades recollides per l'entitat, més de 20 persones han estat derivades a serveis d'orientació social i jurídic, gràcies a la distribució de fulletons informatius als punts de venda.
Pel que fa al rol dels estudiants del Grau en Global Studies de la Universitat de Girona, la seva participació s'ha donat en el marc d'un Projecte d'Aprenentatge Servei (ApS). Han col·laborat activament en l'elaboració de diagnòstics comunitaris i en la relació amb els comerços. Aquesta experiència ha afavorit l'enriquiment acadèmic dels estudiants alhora que ha contribuït a reforçar les capacitats d'acció comunitària d'ASOCOLGI. Per a Jenny Barreras, membre d'ASOCOLGI, "La implicació dels comerços i dels estudiants ha estat clau per generar vincles de confiança i detectar situacions que sovint no arriben als circuits formals. Això ens ha permès actuar amb més rapidesa i amb una mirada més comunitària."
La xarxa de comerços va néixer ara fa tres anys coimpulsada per l'Associació ASOCOLGI i el Servei de Primera Acollida de l'Ajuntament de Girona, amb el finançament de la Generalitat de Catalunya.