19/11/2019

Comunicat davant l'actual situació a Bolívia (novembre 2019)

Davant l’actual situació a Bolívia, amb el president constitucional Evo Morales a l’exili mexicà, des de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme manifestem que:

En els catorze anys de presidència d’Evo Morales, Bolívia ha passat a ser el país amb el creixement del PIB per càpita més important de l’Amèrica del Sud. El govern de Morales ha augmentat el salari mínim i ha treballat per assegurar les pensions.

Amb Morales al capdavant, s’ha treballat per apoderar els pobles indígenes i convertir Bolívia en un estat plurinacional. La Bolívia del MAS-IPSP d’Evo Morales ha lluitat de manera ferma contra l'analfabetisme.

Constatem que actualment Bolívia es veu amenaçada pels ànims de revenja d'uns nous dirigents, hereus de les velles oligarquies, que mai van pair la pèrdua de poder que els va suposar l’arribada de Morales al govern bolivià. Uns dirigents que han manifestat la seva voluntat de sortir a ‘caçar’ els responsables de l'antic govern i han donat plens poders a les forces de seguretat- policia i militars-, per reprimir i disparar contra els manifestants pacífics que defensen la legalitat constitucional.

Davant de la situació política i social que es viu a Bolívia, la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme, denuncia tant la fraudulenta arribada al poder de l'autoproclamada presidenta accidental Jeanine Áñez -nomenada sense tenir majoria parlamentària-, com la intervenció de la policia i els militars.

Si l'excusa per l’arriba al poder d’Áñez va ser buscar la pacificació, per superar una situació d'anarquia i trencament de la pau social provocada pel presumpte frau en el recompte de vots de les darreres eleccions celebrades el 20 d'octubre, en realitat cal assenyalar que hi ha hagut un cop d'estat encobert que ha arribat acompanyat per la vulneració continuada dels drets humans i d'una repressió indiscriminada que, a hores d'ara, ja ha provocat vint i vuit morts.

Des de la Coordinadora fem una crida a les altres organitzacions defensores de la pau a salvaguardar la democràcia, a oposar-se a qualsevol autoritarisme, a lluitar per la reconciliació i a denunciar un nou cop d'estat que amenaça els avenços i les conquestes socials dels pobles del sud.

Comarques gironines, 19 de novembre de 2019