Comunicat de rebuig a l'acord de delegació de competències en immigració
Davant l’acord entre el PSOE i Junts per Catalunya sobre la delegació de competències en immigració, des de la Coordinadora d’ONG Solidàries hem elaborat un comunicat on expressem el nostre desacord i la nostra preocupació.
COMUNICAT
Davant l’acord entre el PSOE i Junts per Catalunya sobre la delegació de competències en immigració, des de la Coordinadora d’ONG Solidàries volem expressar el nostre profund desacord i preocupació, pels següents motius:
- Tot i que se’ns ha volgut presentar l’acord en la “gestió migratòria” com un pas endavant en l’autonomia del país, el cert és que no dona capacitat legislativa i s’haurà de continuar aplicant la mateixa Llei d’Estrangeria que condemna milers de persones a interminables traves burocràtiques, i a viure en la irregularitat. A més, cal tenir en compte que estem subjectes a una normativa que afecta tots els països europeus.
-L’acord fa molt d’èmfasi en els mecanismes de control de la immigració i no en garantir els drets i oportunitats d’un dels col·lectius més vulnerables. Novament, s’invisibilitza qualsevol aspecte positiu associat al col·lectiu immigrant per poder legitimar les actuacions de caràcter repressiu, fent gala d’un discurs criminalitzador més propi de l’extrema dreta catalana, que d’una acció política responsable, en pro de la cohesió social.
-Malgrat que en el preàmbul s’assegura que es posaran els Drets Humans en el centre, l’acord també proposa una “migració regular, ordenada i segura”, per aportar una “força de treball indispensable”, sense dissimular l’ús utilitarista que se’n vol fer. En cap moment es fa esment que la migració és un fenomen humà i universal arrelat en desigualtats històriques, herències colonials, crisis climàtiques i conflictes bèl·lics, ni es fa referència a la responsabilitat que tenim, com a societat, d’abordar les seves causes profundes.
-L’acord obvia que davant el fenomen migratori, el problema és la manca de finançament dedicat a la igualtat d’oportunitats i, sobretot, que l’accés als drets i serveis hauria de ser el mateix per a tothom. Per contra, ens mostren les persones immigrants com un problema, reforçant la idea de separació de classes per privilegis, i posant una fina barrera entre els ciutadans de ple dret i “els altres”. A més, cal destacar que moltes entitats i col·lectius de persones migrants fa anys que denuncien aquestes barreres sistèmiques sense que se’ls atorgui la veu ni la capacitat de decisió que els correspon.
-Desaprovem l’enèsima manipulació que es fa entorn la llengua catalana i la necessitat de protegir-la. El català hauria de ser llengua de cohesió i mai utilitzada com a eina partidista. Per això, primer cal dotar amb més recursos l’aprenentatge del català, mancat des de fa anys de places, ja que s’ha convertit en una barrera discriminatòria més, per a la persona nouvinguda.
Per aquestes raons, des de la Coordinadora d'ONG Solidàries, exigim:
-Que Junts i PSOE treballin per una Catalunya que sigui garantia de drets i igualtat d’oportunitats per la seva ciutadania, i no per limitar-los. Volem un país model en l’acollida i en la garantia de drets fonamentals de la seva població, amb un govern i una oposició compromesa amb la reducció de les desigualtats, com a via indiscutible per a la pau social.
- Més recursos perquè els ajuntaments puguin desplegar plans d’acollida eficients, i les persones immigrants deixin de patir barreres com les llistes d’espera infinites per accedir a cursos de llengua, les dificultats per empadronar-se o la manca de serveis d’acompanyament. Volem vides dignes per a tothom!
-Més agilització de la gestió burocràtica per a la regularització de les persones immigrants, que les permeti accedir a oportunitats laborals i desenvolupar el seu projecte de vida.
- Compromís polític a no criminalitzar ni alimentar la xenofòbia. Exigim que els representants públics desmuntin activament les notícies falses i els discursos que fomenten el racisme, en lloc d’entrar en competència amb la mentida i la confusió pròpies de l’extrema dreta. Les persones migrants han de ser reconegudes com a veïns i veïnes amb drets i deures, no com a cap “problema” que cal contenir.
-Un debat urgent sobre el model de gestió de la immigració, que posi el focus en els drets de les persones. Un debat que ha de comptar, necessàriament, amb el protagonisme del col.lectiu immigrant i amb les entitats que estan assumint l’acollida des de fa anys i des de primera línia, i que coneixen, millor que ningú, les problemàtiques que posen en risc la cohesió social.
Comarques gironines, 10 de març de 2025