06/04/2020

Confinaments sense aigua i sense llum

A Salt, hi ha famílies que estan vivint aquest confinament sense aigua corrent. I al barri gironí de Font de la Pólvora, famílies confinades que continuen patint, dia sí i dia també, talls de llum. Són dues les cares de la mateixa moneda: la vulneració de drets a casa nostra. Foto: Plataforma por la Dignidad Font la Pólvora (Instagram)

La setmana passada les entitats que formem la Taula d’Entitats Socials de Salt (TESS), feien públic un comunicat on constataven que a Salt, hi ha famílies que no tenen aigua corrent a la seva llar i que han de sortir per anar-la a buscar a les fonts públiques, una situació que ja es donava abans que es decretés l'estat d'alarma però que ara les obliga a trencar el confinament obligat i a posar en risc la seva salut i la dels seus veïns i veïnes. 

La TESS, de la qual enitats de la Coordinadora com Fundació Ser.gi, Valentes i Acompanyades, Azahara ONG, Nou Sol Càritas Diocesana de Girona en formen part, demanen a les administracions corresponents i a la companyia d'aigües, "actuacions urgents per connectar l’aigua en aquests habitatges." i que els tràmits habituals, no ho retardin encara més. Precisament, recorda la TESS, que en la reunió que va tenir lloc la setmana passada, entre el president de la Generalitat Quim Torra i les entitats del Tercer Sector, les entitats van incidir en que cal garantir els subministraments essencials, especialment l'aigua per qüestions d'higiene, per a tota la població. Fins i tot , deien, per a les famílies que temporalment estan vivint en habitatges ocupats. 

El cas de Font de la Pólvora

L'AAVV de Font de la Pólvora i la Plataforma por la Dignidad de Font de la Pólvora, han enviat també un comunicat on denuncien els continus talls de llum que pateix aquest barri gironí i que els últims dies, en ple confinament, s'han agreujat. A tall d'exemple: el passat 2 d'abril, les 450 famílies que viuen al barri, van estar 8 hores sense subministrament elèctric, però és que els talls de llum són a diari i el dia 23 de març, en van ser 12. Les famílies que viuen a un dels 953 barris decretats d'alta vulnerabilitat per l'Estat espanyol, es queixen de "maltractament i abandonament institucional" sistemàtic -els talls passen des de fa anys- i li demanen al Govern espanyol que interpel·li Endesa i l'Ajuntament de Girona per no prendre mesures urgents que garanteixin el compliment de l'article 17 del Decreto Ley signat en aquest estat d'alarma per garantir subministraments claus com la llum o el gas. 

L'Espai Antiracista, plataforma a la qual la Coordinadora en forma part, s'ha sumat a les denúncies dels veïns i veïnes de Salt sense aigua i a la de les famílies de Font la Pólvora. Segons aquesta entitat, cal denunciar "les dinàmiques opressives racistes i classistes amagades darrera aquestes situacions inhumanes" i assenyala encara, una nova discriminació: l'exclusió tecnològica a què es veuen abocades moltes llars per a les quals no es garanteix l'accés a l'educació.