20/03/2020

Contra les polítiques de mort europees, cibermanifestació!

Davant la greu situació de vulneració de drets humans que s’està vivint a les fronteres d’Europa i amb el repunt de la violència a la frontera entre Grècia i Turquia, que ara amb la majoria de països confinats, continua, Girona Acull ha impulsat una resposta des del món local i apte per al confinament, a la qual la Coordinadora d'ONG Solidàries hi ha donat suport. Ha estat un èxit!

La campanya, a la que s’hi ha sumat més de 90 entitats de Catalunya, d’arreu de l’estat espanyol i internacionals, ha comptat amb la participació de més de 300 persones en la campanya a les xarxes socials.En un primer moment s’havia plantejat organitzar una manifestació el diumenge 21 de març coincidint amb el Dia Internacional contra el racisme. Però amb les mesures sanitàries de prevenció anunciades per les autoritats, i per responsabilitat, es va decidir ajornar-la fins a nova data.

Grècia, amb el suport de la UE, ha sua en el seu territori, declarant que no acceptarà cap petició d’asil en el pròxim mes. Aquesta decisió es pren en un context d’intensificació de la violència policial a la frontera grega amb Turquia, després que aquesta última, el divendres 28 de febrer, obrís fronteres i trenqués de facto amb el Pacte amb la Unió Europea segons el qual Turquia actuava com a mur de contenció dels fluxos migratoris cap a Europa a canvi de 6.000 milions d’euros. La resposta de Grècia ha estat la fortificació i militarització de la frontera. Segons afirmen les ONGs internacionals que operen sobre el territori, més de 10.000 persones esperen en campaments improvisats una oportunitat per travessar la frontera i accedir a protecció internacional. Mentre, dormen a la intempèrie amb el suport d’una limitada ajuda humanitària. També reporten que s’han incrementat els intents d’arribada a les illes gregues a través del mar. Arribades que s’impedeixen de manera il·legal segons el principi de non-refoulment del dret internacional, retornant les embarcacions a aigües turques. De manera preocupant, a aquests retorns es sumen iniciatives racistes i xenòfobes que barren el pas a les persones migrants amb el beneplàcit de les autoritats, que ja han provocat la mort d’un nen.I cada setmana que passa empitjora la situació. Les vulneracions de drets humans, la repressió i la violència policial contra les persones refugiades segueixen a llocs com Lesbos, Patras i Velika Kladusa; i a això cal sumar-li els efectes del Covid-19 sobre els propis refugiats que s’han de defensar sols contra el coronavirus i sobre la ja precària xarxa de suport que aguanta tot i els atacs de les últimes setmanes per part de grupuscles de l’extrema dreta europea.

Girona Acull, amb el suport de diverses entitats com la Coordinadora d'ONG Soldiàries, ha engegat la campanya comunicativa #Polítiquesdemort a xarxes socials durant el cap de setmana passat,  amb l’objectiu que durant aquestes setmanes es continuï explicant què està passant a Grècia, que no es caigui en l’oblit, que es continuï posant el focus en les polítiques de mort a les fronteres europees i en què se’n reclami la seva fi a les institucions responsables, i davant la impossibilitat de protestes físiques degut a la situació d’estat d’alarma en la crisi del COVID-19.

Tant a twitter, com a facebook, com a instagram, heu pogut veure un munt de persones fotografiades amb un cartell amb el hashtag "polítiques de mort", en referència a les polítiques migratòries de la UE i al blindatge i reforç de les fronteres perquè no puguin arribar fins aquí les persones refugiades. A l'àlbum de dalt en podeu veure un recull, però a facebook hem recollit un bona mostra

També s'ha presentat un manifest al qual s'han adherit més de 90 entitats de Catalunya, d’arreu de l’estat espanyol i fins i tot internacionals, entre elles la Coordinadora d'ONG Solidàries, Stop Mare Mortum, la Coordinadora Obrim Fronteres, Open Cultural Center o SOS Racisme. Gairebé 300 persones a títol individual també s'hi han sumat, entre les que destaquen personalitats com la capitana de l’Uni Girona Laia Palau, el vicepresident d’Òmnium Cultural Marcel Mauri, personalitats del món de la cultura com Gerard Quintana i Martí Perefarrer, i polítics com l’europarlamentari Miguel Urban i els diputats al Parlament de Catalunya, Ruben Wagensberg i Natàlia Sànchez; i els periodistes Alaaddine Azzouzi, Martí Albesa i Sara Montesinos.

 

El manifest segueix obert a adhesions: gironaacull@gmail.com 

Les entitats promotores de la iniciativa estem molt contentes per la gran rebuda que ha tingut la campanya: “Cal que la gent faci una passa endavant i es posicioni contra aquesta barbàrie. El racisme segueix perpetuant i legitimant polítiques migratòries que són “Polítiques de mort” i tenim clar que el canvi cap a unes polítiques migratòries que garanteixin els drets de totes les persones només es donarà si primer la ciutadania prenem consciència sobre el racisme institucional, social i cultural”.

ENTITATS ADHERIDES A DATA 24/03:

SOS Racisme, Stop Mare Mortum Catalunya, Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme, Caravana Obrim Fronteres, COF (Coordinadora Obrim Fronteres), Open Cultural Center (Grècia), Òmnium Cultural, UCFR- Unitat contra el Feixisme i el Racisme, Oxfam Intermon, Social Project 4.0, Asociación Social Cultural de Honduras en la Provincia de Girona, Fundació Ser.Gi, “Casa Nostra, Casa Vostra”, ACAPS-Girona, Servei civil internacional (SCI), Associació de mediadors interculturals del Maresme Vine amb mi, Una Mirada, Mooladé Col.lectiva Feminista de Classe, Agència Talaia, Guanyem Girona, Teatre Blau, La Sorellona, Fotomovimiento, Rebel·lió o Extinció Girona, CATAC-CTS/IAC, Fundació Solidària Flama, Café Republicà de les Corts, Unitat contra el feixisme i el racisme Garraf (UCFR al Garraf), FAGC (Front d'Alliberament Gai de Catalunya), Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida, MES Moviment d'Esquerres, Stop Mare Mortum Badalona, Acollim Cerdanyola-Ripollet, CUP Girona, Reus Refugi, Associació Eccit, Asociacion Karaama , Granollers i Vallès Oriental Vol Acollir, Llagostera Solidària, Caravana obrim fronteres Menorca, Premià acull, Candidatura d'unitat popular CUP Nacional, IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya), Vilamajor Acull, Poble Actiu Sarrià de Ter, NOVACT, Moviment d'Esquerres Girona, Intersindical Comarques Gironines, Fridays For Future Girona, Boza! Un grito a la Esperanza, Bievenixs Refugiodxs, CGT Ceuta, La Forja - Jovent Revolucionari, Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Emergència Frontera Sur BCN, Lleida pels Refugiats, La Forja – Gironès, RED DE MIGRACIÓN, GÉNERO Y DESARROLLO, DIVERSES8M, Acción directa Sierra Norte (España- Grecia), Jovent de la Flama, DIGNA Projectes, Gredos Solidario, SODEPAU, Col.lectiu la Falç, Associació Socioeducativa NOUSOL, Idaria Empresa d'inserció, Associació Al Anwar, CUP Banyoles, Àgora de treball social de Lleida, Associació Riu Sénégal, Procés Constituent, Coral Salvadora Catà, ERC Girona, Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN), Garraf per la República, Can Cocollona, CUP Castelló d'Empúries, Independents per Fornells; CCOO, ONG Dagu, Agenda Llatinoamericana, Justícia i Pau i Els Alaús (Lleida).