25/02/2020

Cooperació, salut mental i discapacitat

Ja us podeu inscriure a les Jornades de Cooperació, Salut Mental i Discapacitat que se celebraran els propers dies 11  i 12 de març, a les ciutats de Girona (Espai Marfà, C/ de Baix, 2) i Mataró (Can Marfà. Gènere de Punt, C/ Can Marfà, 1), respectivament.

L'àmbit de la salut pública ha estat un dels eixos menys prioritzats, de manera generalitzada i durant molt de temps, des de la cooperació local, amb el benentès que aquesta depèn bàsicament de programes impulsats des de les institucions estatals i que ultrapassa el nostre espai d’actuació. Malgrat això, en el cas de Centreamèrica, ja fa diversos anys que han coincidit en el temps i l’espai un petit grup de projectes amb suport d’ajuntaments i entitats catalanes que han centrat els objectius en l’àmbit de la salut mental i en l’atenció directa sobre persones amb discapacitat.

És en aquest marc, que el Grup Editor de la Revista del Discapacitat, l'Ajuntament de Girona, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, l'Ajuntament de Mataró, la Fundació el Maresme i el Col·lectiu de teatre EPMA de Mataró, i la Comunitat Terapèutica del Maresme coorganitzen aquestes jornades, que també compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i el Col·lectiu Ronda. Es tracta dunes jornades de reflexió i sensibilització dirigides especialment a les institucions públiques i a les entitats privades catalanes que treballen en els sectors de la discapacitat i la salut mental, amb l'objectiu de consolidar una línia d'actuació conjunta i a llarg termini en salut pública i cooperació.

Les jornades, que comptaran amb la participació de persones convidades de països amb els quals ja s'estan desenvolupant iniciatives en aquesta línia, seran bessones quant a format. Ambdues s’iniciaran amb una benvinguda institucional a càrrec dels representants polítics, acompanyada d’una breu presentació del marc teòric de les jornades. Tot seguit tindrà lloc un diàleg entre dues figures expertes: el primer dia, la conversa es desenvoluparà al voltant dels vincles existents entre cooperació, drets humans i discapacitat; el segon dia, al voltant de la salut mental com una política de cooperació necessàriament tranversal. A partir d’aquest moment, la resta de jornada s’estructurarà al voltant de tres taules. Les dues primeres estaran dedicades a la presentació d’experiències pràctiques de cooperació tant en l’àmbit de la discapacitat com de la salut mental.

A la darrera taula del primer dia es presentarà la Xarxa centreamericana de persones amb discapacitat. La darrera taula del segon dia estarà dedicada a les conclusions, les propostes de futur i la presentació del manifest.

Totes les entitats de la Coordinadora d'ONG Solidàries esteu convidades a assistir-hi. Podeu confirmar la vostra assistència inscrivint-vos a través del formulari que trobareu en aquest enllaç.