04/11/2014

Creixen els milionaris i les desigualtats

Durant l'últim any, les 85 persones més riques del planeta han augmentat la seva fortuna en mig milió de dòlars per minut. Són dades destacades al darrer informe d'Oxfam Intermón "IGUALS: Acabem amb la desigualtat extrema. És hora de canviar les regles". Segons càlculs d'Oxfam, si qualsevol de les 3 persones més riques del món gastés un milió de dòlars al dia, trigarien prop de 200 anys cadascuna a acabar amb la seva riquesa. A Catalunya, les dades del creixement de les desigualtats són també contundents: les fortunes dels 20 catalans més rics equivalen a tres vegades el pressupost anual en sanitat de la Generalitat de Catalunya. FOTO: (c) G.M.B. Akash / Panos per Intermón Oxfam

 

Des de l'inici de la crisi econòmica, el nombre de mil milionaris (persones que tenen 1.000 milions) al món s'ha més que duplicat, passant de 793 l'any 2008 a 1645 durant 2014. Actualment, a l'Àfrica subsahariana hi ha 16 persones, amb una fortuna de milers de milions, que conviuen amb 358 milions de persones que viuen en la pobresa extrema, mentre que a Sud-àfrica la desigualtat és avui més alta que en temps de l'apartheid. Segons l'estudi d'Oxfam Intermón, l'increment de la desigualtat podria causar un retrocés de dècades en la lluita contra la pobresa i s'assenyala el fonamentalisme de mercat i la captura política per les elits -resultat de lleis fetes a la mida dels interessos d'unes poques persones-, com a principals causes d'aquest panorama injust.

El cas espanyol i llatinoamericà

A Espanya, les 20 persones més riques van incrementar la seva fortuna en 15.450 milions de dòlars i avui tenen tants diners com el 30% més pobre de la població (gairebé 14 milions de persones). En l'escala més alta, l'1% dels més rics d'Espanya tenen tant com el 70% dels ciutadans i només 3 individus acumulen una riquesa que duplica amb escreix la del 20% més pobre de la població. En el seu conjunt, les 20 fortunes més grans d'Espanya van arribar al març d'aquest any amb una riquesa de 115.400 milions de dòlars.

La regió més desigual del món segueix sent l'Amèrica Llatina i el Carib on els més rics capten de mitjana gairebé el 50% dels ingressos totals de la regió, mentre els més pobres reben només el 5%. En el període d'un any (entre 2012 i 2013) el nombre de mil milionaris de la regió es va incrementar en un 38%, un augment molt superior a qualsevol altra regió del món. A més, i pel que fa a l'evasió fiscal, els rics llatinoamericans acumulen al voltant de 2 bilions de dòlars (similar al PIB de Brasil) en paradisos fiscals. Segons Oxfam, les empreses a Amèrica Llatina i el Carib registren nivells d'evasió que van del 46% a Mèxic al 65% a l'Equador, sense suficients sancions.

Polítiques que beneficien un pocs, en detriment de la majoria

El director general d'Oxfam Intermón, José María Vera, apunta algunes possibles mesures per reduir les desigualtats: «Són necessàries polítiques més redistributives que apostin per reduir la desigualtat: recaptar de forma justa i progressiva, assegurant que els que més tenen contribueixen com els correspon al bé comú, i invertir en polítiques públiques que garanteixen la igualtat d'oportunitats, juntament amb un escurçament de les escales salarials i la disminució de les bretxes entre homes i dones. El Govern espanyol va en direcció contrària a promoure una reforma fiscal que no servirà per a recaptar d'una manera més justa i en presentar uns pressupostos generals de l'Estat que no aposten per un increment de la despesa social».

Segons càlculs d' Oxfam, una aportació de tan sols un 1,5 per cent de la riquesa dels mil milionaris del món avui podria recaptar prou diners com per assegurar que tots els nens dels països més pobres vagin a l'escola i proporcionar assistència sanitària als 49 països més pobres del món.

L'informe d' Oxfam, que compta amb el suport de personalitats com Graça Machel, Kofi Annan i Joseph Stiglitz, entre d'altres, és el tret de sortida de la campanya "IGUALS" d'Oxfam, que pretén pressionar els governs de tot món perquè converteixin la retòrica en realitat i assegurar que les persones més pobres reben el que és just.

Informe complet>>

Dades per a Espanya:

  • Els 3 més rics d'Espanya tenen una riquesa que és més de dues vegades superior a la riquesa acumulada del 20% més pobre (que són més de 9 milions de persones)
  • La riquesa de l'1% més ric és superior a la del 70% més pobre (una mica menys de mig milió de persones a Espanya tenen tant com 32,5 milions de ciutadans)
  • La riquesa del 10% més ric a Espanya és superior a la de la resta de la població (90%, prop de 42 milions de persones)
  • Les 20 majors fortunes del nostre país tenen una riquesa gairebé equivalent a la del 30% més pobre (prop de 14 milions de persones).
  • Entre març de 2013 i març de 2014, dels 20 més rics d'Espanya (segons Forbes) han incrementat la seva riquesa en 15.450 milions de dòlars.

Això suposaria que entre tots:

  • Per dia, han incrementat la seva fortuna en 42,3 milions de dòlars
  • Per hora, la van incrementar en gairebé un milió d'euros: 1.763.700$
  • Per minut: 29.395 de dòlars (aproximadament el valor d'un salari mitjà anual a Espanya)