• Inici>
  • Actualitat>
  • Notícies>
  • Davant la sentència del procés, defensem els Drets Humans per a tots i totes i les llibertats

14/10/2019

Davant la sentència del procés, defensem els Drets Humans per a tots i totes i les llibertats

Avui 14 d’octubre, hem conegut la sentència del Tribunal Suprem al judici als líders socials i polítics del procés. Davant les penes imposades -13 anys per a Oriol Junqueras; 12 per a Raül Romeva, Jordi Turull, i Dolors Bassa, 11 i mig per a Carme Forcadell, 10 i mig per a Joaquim Forn i Josep Rull, i 9 per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart-, les entitats que formem part de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme manifestem que:

-Tot el que no impliqui l’amnistia de les preses i els presos polítics, de les persones exiliades i la restitució de les nostres llibertats i sobirania, és inadmissible. Aquesta sentència no resol el conflicte polític entre l’Estat espanyol i Catalunya i es converteix en un preocupant toc d’alerta als moviments socials, al dret a la manifestació, i a altres drets socials i polítics de la ciutadania. Denunciem un clar retrocés en els nostres drets i en la democràcia com a sistema polític. Les lleis i la judicatura que les aplica, que permeten que ciutadans en l’exercici de les seves llibertats puguin ser jutjats i condemnats d’aquesta manera necessiten una revisió urgent.

-La manca de diàleg i la judicialització com a resposta per solucionar el conflicte polític entre ambdues parts ha provocat una retallada intolerable dels nostres drets socials i polítics. Una mostra n’és l’abusiva situació de presó preventiva que s’ha donat fins a dia d’avui. Amb el Codi Ètic a la mà la Coordinadora defensa de manera radical i sempre pacífica els drets fonamentals, les llibertats i la sobirania de tots els Pobles, també la de Catalunya.

-El Dret a Decidir és un dret fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans i en altres articulats de tractats internacionals ratificats per Espanya, com el Pacte pels Drets Civils i Polítics. Les entitats de la Coordinadora d’ONG Solidàries considerem que la possibilitat de decidir en referèndum com volem ser socialment, políticament, econòmicament i culturalment és un exercici de maduresa i d’aprofundiment democràtic imprescindible. Votar o fomentar la participació política no es pot considerar mai un delicte. Aquest dret hauria d’estar reconegut en l’ordenament jurídic de l’Estat espanyol.

-Apostem per una societat on es respectin els drets humans per a tots i totes i on es promogui la cultura de pau, el diàleg i la resolució noviolenta i activa dels conflictes. Tanmateix, la desobediència civil l’hem de considerar un instrument vàlid, emancipador i de conquesta de drets.

Per tot això: Fem una crida a les nostres entitats i a la ciutadania a participar de forma pacífica i no violenta en les mobilitzacions de protesta social i laboral que es duran a terme els propers dies i ens adherim a la vaga convocada pel divendres 18 d’octubre, en senyal de protesta per aquesta sentència injusta i desproporcionada i apel·lant especialment als qui tenen la responsabilitat de garantir els drets dels ciutadans d’un estat que es diu democràtic.

Comarques gironines, 14 d’octubre de 2019

També ens hem sumat al manifest signat per més de 100 entitats i organitzacions de la societat civil catalana per mostrar el  rebuig a la sentència i on es denuncien les “conseqüències greus que aquesta té sobre els drets polítics de la ciutadania i els drets de manifestació, d’expressió, de lliure associació i de dissidència política, suposant un retrocés per la qualitat democràtica de la nostra societat”. El manifest s’ha presentat avui, 14 d'octubre, a les 13.30 h a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona. Podeu llegir-lo AQUÍ