05/10/2020

Demanda per exigir major ambició climàtica al govern espanyol

Oxfam Intermón, Ecologistas en Acción i Greenpeace han iniciat un litigi contra el Gobierno de España per inacció davant el canvi climàtic. Les organitzacions denuncien així els incompliments del govern espanyol davant aquest repte històric.

El procés judicial se suma a la llista de litigis climàtics presentats a tot el món en els últims anys. EUA, Canadà, Alemanya, França, Bèlgica, Índia o Nova Zelanda són alguns dels païsosels governs dels quals s'enfronten a demandes per aquesta causa.

El cas més destacat és el d'Holanda, on la Fundació Urgenda ha aconseguit aquest any una sentència històrica del Tribunal Suprem, que condemna el Govern per incompliment dels compromisos prèviament adquirits en relació a l'emergència climàtica, violant així els drets fonamentals de les generacions presents i futures.

Pel que fa a l'Estat espanyol, el govern ha incomplert l'obligació prevista en el Reglament (UE) 2018/1999, sobre la governança de la Unió de l'Energia i de l'Acció pel Clima, que establia l'aprovació d'un Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima i una Estratègia a Llarg Termini  per el passat mes de desembre. Amb això, el Gobierno està vulnerant també els compromisos assumits amb la ratificació de l'Acord de París i les recomendacions científiques del Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic de les Nacions Unides per no superar els 1,5 ºC, segons els quals la reducció d'emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle no hauria de ser inferior al 55% el 2030 respecte a 1990 i al zero net de les emissions, el 2040. Tot i així, l'esborrany del Gobierno estableix un objectiu de reducció del 23% de les emissions el 2030, molt per sota del compromís internacional.

A més, des de fa temps que els més alts tribunals internacionals reconeixen que les condicions ambientals inadequades poden malmetre el gaudi efectiu dels drets a la vida, la salut, l'accés a l'aigua o als aliments. Espanya fa anys que emet Gasos Efecte Hivernacle per sobre del límit establert. Només l'impacte de la crisi econòmica del 2008 es va traduir en una disminució de les emissions industrials fins al 2012, moment en el que van reprendre un creixement constant fins a l'actualitat.

Amb els objectius previstos pel govern espanyol per a la reducció d'emissions, Espanya no podrà evitar l'impacte de greus episodis de sequera, augment del nombre i intensitat dels incendis, pluges torrencials i una major pujada del nivell del mar.

Info extreta d'Oxfam Intermón