06/03/2023

Dignitat i guerra

La Coordinadora d'ONG Solidàries estrena nova exposició sobre les víctimes en els conflictes armats. Es podrà veure a la Biblioteca de Lloret de Mar del 6 al 31 de març.

La dignitat és un dret innat de les persones a ser tractades amb respecte, de manera justa, i a reconèixer-ne la vàlua com a humans. Ho recull la Declaració Universal dels Drets Humans. El constant bombardeig d'imatges i notícies sobre els conflictes armats que ens arriben a través dels mitjans de comunicació generen, sovint, reaccions apassionades en l'opinió pública. Moltes vegades veiem mobilitzacions quan esclata un nou conflicte -tenim l'exemple proper d'ara fa un any amb la invassió russa d'Ucraïna- però al cap de pocs dies, mesos, el conflicte i totes les noves víctimes que generarà aquest, acaben diluïdes en l'agenda mediàtica.

Actualment hi ha una trentena de conflictes armats en marxa*, alguns d'ells, com el de Síria, de llarga durada i molt allunyats geogràficament del nostre entorn, la qual cosa pot acabar generant confusió, desconeixement, cansament, i oblit. La nova exposició de la Coordinadora d'ONG Solidàries, que compta amb el suport de la Diputació de Girona, intenta donar reposta a algunes de les preguntes que ens poden sorgir davant aquest panorama: qui són les víctimes dels conflictes armats i les guerres? On és la dignitat de les persones que amaguem darrera les estadístiques i les infografies? I qui té l'obligació de protegir-ne la seva integritat?

En l'exposició se'ns recorda que el deure humanitari és d'aplicació obligatòria. Així doncs, assegurar la seguretat, la protecció i la dignitat d'aquestes persones tant en el moment de l'èxode com en el de l'acollida, hauria d'estar garantit. També se'ns explica l'obligació d'investigar i processar els delictes comesos en els conflictes armats.

L'exposició "Dignitat i guerra. Les víctimes en els conflictes armats" ha estat creada a partir de les fotografies del cooperant de Girona Acull, Albert Tudela i del fotoperiodista Carles Palacios fetes a Idomeni, Lesbos i Bòsnia. A través de les seves fotografies, fem un recorregut per diferents moment de la vida i la mort de les víctimes que genera una guerra. Un recorregut per restablir la dignitat que haurien de tenir totes les persones, també durant un conflicte armat.

L'exposició s'inaugura aquest dijous 9 de març (19h Biblioteca de Lloret) i la podreu visitar durant tot el mes de març, gràcies a l'acollida de Plataforma per la Pau Lloret. A partir del mes d'abril es pot demanar en préstec al CeDRe de la Coordinadora (gratuït amb fiança). 

*Dades de l'Escola de Cultura de Pau UAB

Actualitat relacionada