13/05/2014

Donen el Fons Joaquim Vallmajó a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà

El fons documental i fotogràfic que Joaquim Vallmajó havia lliurat en vida a familiars i amics s'ha donat a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà. L'acció s’emmarca dins la campanya iniciada a finals del mes d'abril per commemorar els 20 anys de la desaparició del navatenc durant el conflicte bèl·lic de Rwanda. La donació a l'arxiu de tot el material que fins ara estava dispers, permetraà conservar-lo millor i facilitar-ne la consulta a qualsevol persona interessada.

L’Arxiu Comarcal es compromet a digitalitzar-lo i a oferir-ne la consulta tan física com en línia a través del seu web. A més, s’elaborarà una exposició itinerant amb aquest material que tracti, no tan sols del conflicte que encara segueix obert a l’Àfrica dels Grans Llacs, sinó també que expliqui un cas de justícia universal, així com la iniciativa de diàleg altament inclusiu iniciat l’any 2004 per la diàspora de persones exiliades, i especialment per membres de l’oposició.

En la presentació del Fons, Jordi Font, director del MUME, ha destacat que pel Museu "és important treballar per donar a conèixer, a més de l'exili republicà, tots els altres exilis i més tenint-hi com a ‘relator’ un empordanès com Joaquim Vallmajó”. Per la seva part, la directora de l'Arxiu, Èrika Serna, ha valorat la gran importància d'aquest fons personal com a testimoni de valor de l'obra que Joaquim Vallmajó va portar a terme al llarg de tots els anys d'estada a l’Àfrica, així com el centenar de cartes autògrafes que envià, i les nombroses imatges dels camps de refugiats ruandesos i l´exili que ell mateix retratà. Els germans de Vallmajó han assenyalat que amb la donació suposa «facilitar que tothom hi tingui accés». Des del GEES, Josep Maria Bonet, ha remarcat que “les cartes que portem no són només cartes que envia en Quim a la família i amics, són també una crònica que explica, dia a dia, el que passa a Ruanda, i que no és el mateix que ens han explicat els guanyadors del conflicte. Aquestes cartes han servit com a proves documentals en la causa de justícia oberta a l’Audiència Nacional per investigar l'assassinat d'en Quim, la Flors Cirera i altres 7 ciutadans espanyols a Ruanda i la República Democràtica del Congo”.