12/06/2013

Dones valentes. Dones protagonistes

La Salima va néixer a Taourit. Després d'una infància viscuda al Marroc, de la qual guarda molts bons records, la seva família va emigrar i finalment van establir-se a Salt. Ja d'adolescent destacava pel seu caràcter solidari i participatiu. Avui forma part del GRAMC, col·labora a Ràdio Salt i fa nombroses aportacions a la comunitat del seu poble. La Gabriela va néixer a Santiago de Xile. Ja de petita s'intuïa en ella un profund sentiment reivindicatiu i crític amb determinades polítiques. Especialitzada en el món de l'educació, va obrir una escola renovadora i avançada. La seva vida va donar un tomb a partir del cop d'estat d'Augusto Pinochet. Foto Salima A.(Associació Ídem)

Després d'estar empresonada, la Gabriela va patir un seguit d'exilis forçats que la van portar a separar-se dels seus fills durant una llarga temporada. Avui la Gabriela viu feliçment a Banyoles, envoltada de fills i néts.

La Mama és mare de 10 fills. El treball que va iniciar des de la seva infància al Senegal va ser el que més tard li donà força per crear el seu projecte de vida. Un projecte que va anar més enllà d'un simple lloc de feina i que es va acabar convertint en una lluita contra la discriminació de la dona africana. Al Senegal va crear la seva pròpia empresa exportant teles. L'any 1986 inicia la seva carrera política essent la primera dona que ocupa un lloc com a presidenta de la Cambra d'Oficis. El 2003 arriba a Girona on va continuar la seva lluita per la igualtat a través de l'associació de Dones Endavant.

Són les tres dones que protagonitzen «Tres Relats de Vida. Dones Protagonistas», la nova proposta del Grup de Gènere i Interculturalitat de la Coordinadora d'ONG Solidàries que podreu veure aquest divendres 14 de juny, al Teatre del Centre Cívic Sant Narcís, de Girona, a partir de les 19h.

Les històries escollides ens postren tres dones d'orígens diversos que viuen a les comarques gironines, i de les que ignorem la seva important aportació, tant a la nostra societat com a les comunitats dels seus respectius països.

Des del Grup de Gènere i Interculturalitat, consideren que «és vital visibilitzar les aportacions de dones anònimes que lluiten dia per la millora de les condicions de vida de les seves comunitats i per l'exercici dels drets humans arreu del món.» En aquestes històries hi ha soledat, desarrelament, tristesa i nostàlgia; però també força, comprimís i generositat envers els altres.