13/07/2010

El Banc Santander intenta tancar un web que el vincula amb la indústria militar

El web de la campanya "Banc Santander sense armes", creat per les ONG Justícia i Pau, Setem i l'Observatori del Deute en la Globalització ha suscitat una forta reacció per part de l'entitat bancària, que ha intentat que fos tancat, a través de pressions i denúncies. El web s'ha creat per sensibilitzar i denunciar les relacions del banc amb la indústria militar o amb indústries que violen els drets humans, tot alterant greument la vida de comunitats, pobles i medi ambient.

Justícia i Pau explica que el 23 de juny, abans de la difusió pública del web, es va donar a conèixer al Banc Santander el link d'aquesta nova web per si considerava que la pàgina contenia alguna dada que fos inexacta o que no fos certa i que al dia següent, el web va patir un seguit d'atacs de hackers, els quals van poder ser aturats pels sistemes de seguretat del servidor.

Paral·lament, el Banc Santander va formular una denúncia en la qual afirmava que a través del domini www.bancosantadersinsarmas.org s'estava fent phishing, és a dir, s'estava robant els codis dels clients del banc amb l'objectiu d'utilitzar-los per entrar en els seus comptes personals. L'entitat bancària també acusava el web d'abusar de la seva imatge corporativa.

Aquesta denúncia va ser canalitzada per Telefónica Empresas, la qual va pressionar, sense verificar si tals acusacions estaven fonamentades, perquè el domini www.bancosantandersinsarmas.org fos eliminat i el web retirat del servidor. Davant la denúncia, els propietaris del servidor on està allotjada el web el van inhabilitar. Els membres de la campanya, però, els van poder convèncer que tals acusacions eren falses i van rectificar.