Només al 2022 el CeDRe de la Coordinadora va gestionar 500 recursos de pau i solidaritat. Però què és el més demanat? Quin és el perfil d'usuària?
«El nostre perfil d'usuària correspon a una dona, educadora o mestra, d'entre 30 i 50 anys» diu Núria Cuadrat, tècnica d'Educació per a una Ciutadania Crítica i responsable de la gestió del CeDRe, Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat de la Coordinadora d'ONG Solidàries. Segons Cuadrat, aquesta usuària acostuma a endur-se jocs de taula i llibres juvenils i infantils, «especialment durant el curs escolar»; és a dir, de setembre a juny. Un altre dels períodes punta per al CeDRe és el mes de gener, entorn una efemèride clau als centres educatius: el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau. «Al 2022 vam deixar en préstec 96 recursos relacionats amb les commemoracions del DENIP i el treball en cultura de pau que es fa a les escoles, en les tres setmanes entorn el 30 de gener», assegura l'educadora.
Però el CeDRe no només arriba a les escoles i instituts sinó que viatja a biblioteques, universitat, ajuntaments i entitats socials d'arreu de les comarques gironines i de fora del territori. I és que s'ha consolidat com un fons de pau i drets humans referent a tot Catalunya, amb més de 5.000 recursos que inclouen jocs, còmics, àlbums il.lustrats, exposicions, dvds, llibres, i altres serveis com l'assessorament pedagògic. En aquest sentit, al 2022 es van realitzar 10 assessoraments a centres educatius de les comarques gironines i a entitats de la Coordinadora «sobre materials per al treball dels drets humans, sobre la gestió i creació de guies educatives per a materials, sobre campanyes escolars per a festivitats i commemoracions concretes, sobre la introducció del joc de taula o del conte com a eina educativa i també per a la gestió de grups.», explica Núria Cuadrat.
Al 2022 el CeDRe de la Coordinadora va superar el miler d'usuàries després que es fes una campanya comunicativa a xarxes socials, durant el mes de juliol, animant a conèixer i a donar-se d'alta en aquest centre especialitzat que actualment compta ja amb 5.000 recursos en préstec: 250 jocs, 33 exposicions , 3000 llibres i 984 DVD. Segons la responsable del CeDRe, «el més demandat són els jocs de taula, amb diferència, i els contes i la novel.la gràfica sobre drets humans i pau.»
Alters eines del CeDRe
Per seguir creixent i consolidant públics, el CeDRe continua enviant mensualment un butlletí amb les novetats en materials que arriben al centre i amb recomanacions per treballar algun tema o efemèride concreta (8 de març, 25 de novembre contra la violència masclista, 10 de desembre, dia mundial dels Drets Humans...) . L'any passat es van assolir les 600 subscripcions d'aquest "Recurs del Mes."
D'altra banda, cada any les entitats de la Coordinadora que treballen diverses causes i temàtiques relacionades amb els drets humans a les escoles, reuneixen la seva oferta educativa al Catàleg del CeDRe que s'envia a tot el territori gironí. Per al curs 2022-23, el catàleg de recursos educatius de les entitats solidàries recull 47 propostes sobre valors, cooperació i solidaritat. «Són propostes educatives per donar a conèixer la realitat a altres lloc del món, per reflexionar sobre alternatives al capitalisme, sobre la diversitat, el racisme, la pau... o per organitzar campanyes de denúncia i sensibilització.» , diu Cuadrat. Una oferta que inclou tant activitats gratuïtes com de pagament.
El CeDRe de la Coordinadora és un centre viu i innovador que prioritza el treball d'educació per a la ciutadania crítica en xarxa, col.laborant en projectes com la dinamització del joc de taula El Llindar amb la Centre residencial La Sopa, el Club de Lectura en Pau i Drets Humans, impulsat amb la Biblioteca Just M. Casero i l'ICIP, o les exitoses "Tardes Juganeres" organitzades amb Díxit Girona, per anar introduint entre els professionals d'atenció a la gent gran, el joc de taula com a eina de gestió d'emocions, entre d'altres propostes. Una tasca en el món de l'educació que va ser distingida al 2022, amb el Premi Institucional de Mestres 68.