17/01/2023

El DENIP 2023 passa pel Sàhara

La proposta del CeDRe de la Coordinadora d’ONG Solidàries 2023 passa pel Sàhara, pels contes, les il.lustracions i l’intercanvi. Un Dia Escolar per la Noviolència i la Pau, ben diferent a les propostes d’altres anys, que s’ha centrat en la història del Poble Sahrauí.

En la proposta d’enguany hi participen, com en les anteriors edicions, l’alumnat d’Educació Infantil i Integració de l’institut Montilivi de Girona i el d’Animació Sociocultural del Vallvera de Salt. Les seves professores formen l’alumnat en cultura de pau a través de propostes didàctiques i materials del CeDRe i a més, enguany, les joves aprofundeixen en la cultura sahrauí, a través del Grup de Cooperació amb el Sàhara de la Universitat de Girona, que també els ensenya tradició oral i escrita, i els forma en la recuperació identitària a través de la cultura oral i en la realitat de les persones refugiades dels campaments sahrauís.

L'equip de la UdG que coopera amb els campaments de refugiats sahrauís a Algèria ha editat una col·lecció de 4 contes tradicionals sahrauís per a infants. Els tres primers estan il·lustrats però el quart, serà il.lustrat per les nenes i els nens d’escoles gironines, saltenques i sahrauís, que participen en aquest projecte. D’aquest treball col.laboratiu en sortirà un conte que serà intercanviat entre les escoles participants. La col·lecció està en doble versió àrab/castellà (els dos idiomes oficials als campaments sahrauís). I les escoles, a més de rebre els llibres il·lustrat pels alumnes, rebran també els tres altres títols de la col·lecció, per a la biblioteca escolar.

Aviat els primers conta-contes sobre la situació dels infants sahrauís que viuen als camps de refugiats, arribaran a les Biblioteques de Girona. En total, s’han programat 4 sessions a càrrec de l’alumnat dels cicles formatius de Montilvi i Vallvera, i la presentació d’un còmic. Del 30 de gener al 20 de febrer, es podrà visitar, també, l’exposició del CeDRE “Sàhara Occidental: la lluita contra l’oblit” a la Biblioteca Carles Rahola de Girona (segona planta).

Agenda de les sessions conta-contes:

• Dl. 30 de gener a les 17:30 h. “Expliquem contes sahrauís” Sala de Lectura Girona Centre.

• Dc. 1 de febrer a les 17:30 h. “Expliquem contes sahrauís” Biblioteca Antònia Adroher.

• Dc. 1 de febrer a les 17:30 h. “Expliquem contes sahrauís” Biblioteca Carles Rahola.

• Dv. 3 de febrer a les 17:30. “Expliquem contes sahrauís” Biblioteca Just M. Casero.

• Dl. 6 de febrer a les 18h. Presentació i xerrada del còmic “Esperant el núvol: un viatge als campaments sahrauís” amb el seu autor Marc Vicens – Biblioteca Carles Rahola.

 

Al projecte DENIP 2023 s'hi ha sumat també l'entitat gironina ACAPS, que ha programant visites i activitats a l'escola Maristes. A partir d'una demanda concreta de la mateixa escola, durant les properes setmanes s'adequaran els espais escolars amb llibres cedits per les biblioteques municipals sobre el Sàhara i sobre els campaments de refugiats, i amb atrezzo típic de la tradició sahrauí: amb catifes, coixins, jocs per prendre el te, o una immensa haima.