10/01/2023

El dret a la protesta

La protesta és un dret molt rellevant que inclou el dret a reunió, expressió, manifestació, informació i associació. Mitjançant la protesta hem pogut assolir molts altres drets i sense ella, doncs, no avançaríem com a societat. Amnistia Internacional Girona (AI Girona) posa el punt de mira al dret a la protesta i l’activisme. 

I per parlar de la situació de l’activisme al món, AI Girona ho farà a partir de l’anàlisi de tres casos d’activistes i defensors dels drets humans que ara mateix estan empresonats per haver sortit al carrer a manifestar-se i defensar els seus drets. Són Dorgelesse Nguessan, del Camerún, Luis Manuel Otero Alcántara, de Cuba i Nasser Zefzafi, del Marroc.

Amb aquesta activitat, el grup gironí d’Amnistia vol donar a conèixer la situació d’aquestes activistes i donar un impuls a la campanya  «Regala les teves paraules» que pretén fer arribar centenars de postals a aquests i altres activistes i defensors de drets humans que es troben privats de llibertat injustament.

La taula rodona serà dijous vinent, 19 de gener, a les 19h al centre cívic Sant Narcís de Girona. Hi participaran el periodista Pau Lanao, i els activistes d'Amnistia Internacional,  Amin Ben Ouchen i Puri Molina. 

Dorgelesse Nguessan, del Camerun: perruquera i mare soltera d’un fill de 18 anys. Volia ampliar el seu negoci. Ara fa dos anys, va sortir a manifestar-se per primer cop a la seva vida per protestar sobre la situació de l’economia al seu país. Va ser arrestada, retinguda durant més d’1 any i condemnada a 5 anys de presó per un tribunal militar.

Luis Manuel Otero Alcántara, de Cuba: Artista independent afrocubà i figura clau del Movimiento San Isidro -un grup divers d’artistes, periodistes i activistes que defensen la llibertat d’expressió a Cuba-. Va ser detingut, juntament a centenars de persones, en el marc de les protestes de l’11 de juliol de 2021 i condemnat, el juny de 2022, a 5 anys de presó.

Nasser Zefzafi, del Marroc: Vivia amb la seva família al Rif, una regió amb pocs recursos sanitaris i educatius, i amb poques oportunitats laborals.  L’any 2016 milions de persones van marxar pacíficament per expressar la seva tristesa i frustració, i per demanar un canvi. Nasser es va convertir en una figura rellevant del moviment que en va sorgir, Hirak El-Rif.  El maig de 2017 va ser arrestat i posteriorment sentenciat a 20 anys de presó, únicament pel seu activisme.