21/06/2022

El futur ve en tren

L'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i la IAEDEN-Salvem l'Empordà presentaven la setmana passada un full de ruta amb 14 propostes per preservar i potenciar la línia ferroviària de Portbou, en particular, i el transport públic a les comarques de Girona, en general. 

La majoria de propostes són el resultat d'un treball conjunt de fa 15 anys amb l'Associació d'Usuaris del Tren de l'altra banda de l’Albera i tot i que inicialment estaven enfocades a millorar l’oferta turística i comercial dels dos territoris, la crisi climàtica i energètica, les fa encara urgents i imprescindibles. 

L'any 2019 ADIF va declarar "no estratègiques" 580 estacions de tot l'estat, entre les quals hi ha Colera, Vilajuïga, Vilamalla, Sant Miquel de Fluvià, Camallera, Sant Jordi Desvalls, Bordils-Juià i Celrà. Segons les entitats IAEDEN-Salvem l'Empordà i la plataforma de Promoció del Transport Públic, que promouen aquest full de propostes, l'emergència climàtica ha convertit "en estratègiques totes les estacions de ferrocarril". 

D'entre les 14 mesures que caldria implentar, segons les dues entitats impulsores, hi ha la millora immediata del servei ferroviari a la línia de Portbou (trens, estacions, andanes, vies, horaris, etc), harmonitzar els horaris de la SNCF francesa i la RENFE i eliminar així la manca de connexions que a dia d'avui hi ha entre les dues bandes, potenciar algunes estacions com a portes d’accés a espais naturals i/o d’interés turístic, com per exemple en el cas de Vilajüiga per a tota la zona dels pobles a tocar la Serra de Rodes, o la instal·lació d'un tercer rail en el tram Figueres i Portbou que tant milloraria la circulació de mercaderies com el servei transfronterer Girona /Narbona. Podeu llegir totes les propostes aquí >>

El conjunt de propostes van encaminades a la potenciació d’un medi de transport que "no contamina, no emet gasos d’efecte hivernacle i, malgrat el mal estat de les vies i del material, és molt més segur que els cotxes i ocupa molt menys espai al territori que aquests." asseguren les entitats, que afegeixen que tot plegat cal treballar-ho amb "els veïns del nord" i sumar esforços.

Per aquesta raó, IAEDEN-SAlvem l'Empordà i Promoció del Transport Públic proposen als ajuntaments de la regió que aprovin mocions en favor d'aquestes propostes i que les traslladin als consells comarcals, a les diputacions i a la Generalitat. En aquest mateix sentit, celebren la creació d'una aliança de dotzenes d'entitats amb presència a la demarcació que, amb el nom de Movem-nos pel Transport Públic, ha començat tirar endavant una campanya per una nova mobilitat a la regió.

I què podeu fer les entitats?

- Doneu suport a aquest full de ruta i adjudeu a sumar entitats. Podeu fer arribar el vostre suport a enviant un correu electrònic o una carta a la IAEDEN-Salvem l'Empordà o a la PTP (iaeden@iaeden.cat  | i esteu enxarxades en alguna plataforma formada per diverses entitats, podeu convidar a la resta d'entitats a sumar-s'hi.

-Porteu les mocions als vostres municipis i féu-ne el seguiment perquè les facin arribar a la Diputació, Consells Comarcals i a la Generalitat de Catalunya.

Tots els suports rebuts s'aniran fent públics periòdicament, encara que es rebin passat l'estiu, ja que la intenció és incidir en els programes electorals dels partits perquè facin seves les propostes i es comprometin amb un transport públic eficient, assequible i sostenible.  La Coordinadora d'ONG Solidàries s'adhereix a la proposta d'IAEDEN-Salvem l'Empordà i el PTP.