02/02/2021

El Pla de l'Estany, una comarca solidària

La comarca del Pla de l'Estany s'ha convertit en la primera "comarca solidària" del territori gironí (i probablement de tot Catalunya). Una fita que feia anys que perseguia Banyoles Solidària i que finalment ha aconseguit: la implicació dels onze municipis que conformen la comarca, en algun dels seus projectes de cooperació.

Es tracta de Banyoles, Porqueres, Cornellà del Terri, Palol de Revardit, Camós, Fontcoberta, Esponellà, Crespià, Serinyà, Vilademuls i Sant Miquel de Campmajor. Des de la posada en marxa de Banyoles Solidàries, ara fa 26 anys, els municipis de Banyoles i Porqueres van ser els primers a comprometre's, mitjançant la via dels agermanaments amb Segundo Montes (EL Salvador) i Condega (Nicaragua). Mica en mica s'hi han anat sumant els altres municipis, amb d'altres suports.

I és que des de la creació de Banyoles Solidària, l'any 1995, tenien clar un objectiu: aconseguir que tots els municipis de la comarca anessin assolin la "consciència de la cooperació solidària", asseguren des de l'entitat. En aquest treball d’implicació comarcal hi ha implícit el propòsit d’anar assolint que cada municipi pugui arribar a destinar el 0,7% del seu pressupost a objectius de solidaritat.  A més de les aportacions econòmiques que fan aquests municipis compromesos, els projectes de cooperació al desenvolupament de Banyoles Solidària a Nicaragua, Gàmbia i El Salvador, reben el suport econòmic dels mateixos socis i sòcies, i de donacions particulars. 

L'entitat banyolina es proposa ara aconseguir que en cadascun dels onze municipis de la comarca, s'hi constitueixi una comissió o grup de solidaritat, format per ciutadans i ciutadanes, i que amb el conjunt de totes elles es pugui arribar a formar una Assemblea Solidària del Pla de l'Estany.