28/02/2023

El sector financer fa perillar el Pacte Verd Europeu

La Federació Internacional de l'Economia del Bé Comú alerta que el sector financer posa en perill el Pacte Verd Europeu i demana que es vinculi la remuneració dels directius de les empreses al rendiment sostenible, així com que hi hagi un límit salarial. 

El Parlament Europeu està treballant actualment sobre la Directiva Europea sobre Diligència Deguda en matèria de Sostenibilitat Corporativa, l'anomenada CS3D. Però mentre que la Comissió Europea vol incloure el sector financer en l’abast de la CS3D, el Consell va en la direcció oposada i vol que la remuneració dels directius financers no estigui vinculada al rendiment sostenible de les empreses. Tot i que la decisió no està presa, la pressió dels lobbys financers i d'alguns eurodiputats per "alliberar" els directius financers d'aquest esforç en sostenibilitat, fa que des de l'EBC remarquin que el sector financer no pot quedar al marge de la directiva europea «donat el paper crucial que representa aquest sector en la transició cap a una economia sostenible».  És per aquest motiu que la Federació Internacional de l’Economia del Bé Comú presentarà esmenes contra la proposta del Consell Europeu.

«Com el poden excloure? Eliminar el sector financer quan es parla de sostenibilitat, i les responsabilitats dels administradors financers en particular, és com dir que no necessitem gasolina per fer funcionar la majoria dels motors existents. Les “finances sostenibles” són un punt estratègic de la política actual de la UE: excloure el sector financer soscavaria els fonaments del Pacte Verd, el Pla d’Acció de Finances Sostenibles i la Taxonomia. L’any 2022 passarà a la història com l’any en què es van sobrepassar els objectius cinc i sis dels nou límits planetaris. El temps dels compromisos laxos ha acabat.», assegura Francisco Álvarez, exdirector de la Borsa de París, expresident de l’Associació Europea de Borses Regionals, portaveu internacional del moviment EBC, i president de la Federación Española EBC, que serà avui a Girona, en un acte del grup gironí de l'EBC. 

Segons l’últim informe de l’Autoritat Bancària Europea (EBA, 2021), el nombre de persones amb alts ingressos en el sector bancari, que rep una remuneració de més d’1 milió d’euros, ha augmentat en un 41,5%, des de l'any 2020. L’evolució dels salaris contradiu les recomanacions que podem verificar llegint els informes anuals des del 2018, publicats pel Fons Monetari Internacional (FMI), l’Associació Mundial de Bancs, la FED i el Banc Central Europeu, sobre la contenció necessària dels salaris per amortir la inflació. En aquest sentit, el moviment EBC proposa que els salaris dels directius es limitin a 1 milió d’euros, que suposa 40 vegades un salari mínim potencial de 2.000 euros als països d’ingressos alts. Per a l'EBC, els guanys que superin aquest límit haurien de tributar el 100% si es vol evitar que la societat es desintegri. 

El grup local EBC Girona recull signatures

La Comissió d’Assumptes Jurídics del Parlament Europeu ha previst adoptar, el dia 13 de març, la seva posició negociadora sobre la Directiva de Diligència Deguda en Sostenibilitat Corporativa (CS3D), i decidir sobre els aspectes clau de la proposta les setmanes vinents.

Per tot això, el grup EBC Girona demana als eurodiputats que votin per a la inclusió del sector financer i per incentius que assegurin que els seus directius promouran el Bé Comú. Si tu o la teva entitat hi esteu d’acord, podeu signar aquest manifest. La Coordinadora d'ONG Solidàries, ja s'hi ha adherit.


>> Manifest UE per aconseguir un sistema financer i econòmic més sostenible i social