30/06/2015

El SIPRI 2015: modernització dels sistemes nuclears i augment de les operacions de pau

L’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) ha fet públic els resultats del seu SIPRI Yearbook 2015, un anuari que avalua la situació actual en temes d’armaments, desarmament i seguretat internacional. Les principals conclusions de l’estudi són que el nombre de personal desplegat en operacions de pau ha disminuït, malgrat que les operacions han anat en augment, i que tots els països amb armament nuclear treballen per desenvolupar nous sistemes nuclears i/o millorar els antics.

Reducció i modernització de les forces nuclears

A principis del 2015, els Estats Units, Rússia, el Regne Unit, França, la Xina, l’Índia, el Pakistan, Israel i la República Popular Democràtica de Corea posseïen, aproximadament, 15.850 armes nuclears, de les quals 4.300 estaven desplegades amb les forces operatives. Aquestes xifres ens indiquen que el nombre total de caps nuclears al món està disminuint, principalment, perquè els Estats Units i Rússia continuen reduint els seus arsenals, encara que sigui a un ritme més lent que fa una dècada. Simultàniament, tots dos països tenen en marxa amplis programes de modernització a llarg termini dels sistemes nuclears, dels caps nuclears i de la producció.

Els arsenals nuclears dels altres estats són considerablement més petits, però tots estan desenvolupant o desplegant nous sistemes d’armament nuclear o han anunciat la seva intenció de fer-ho. En el cas de la Xina, això pot implicar un modest increment en la mida del seu arsenal. Tant l’Índia com el Pakistan, estan expandint la seva capacitat de producció d’armes nuclears i estan desenvolupant nous sistemes de míssils. Corea del Nord sembla que fa avançar el seu programa militar nuclear però és complicat avaluar el seus progressos tècnics a partir de les fonts disponibles.

Davant d’aquestes informacions, un dels investigadors de l’anuari, Shannon Kile, afirma que ‘malgrat el renovat interès internacional en prioritzar el desarmament nuclear, els programes de modernització que duen a terme els països nuclears indiquen que cap d’ells no renunciarà als seus arsenals en un futur previsible’.

Les operacions de pau augmenten i es redueix el nombre d'efectius

Durant el 2014, hi va haver 62 operacions de pau, 3 més que l’any anterior. Àfrica es va convertir en un focus encara més gran d’operacions de pau com a conseqüència de la retirada de l’ISAF. És, per tant, el continent on es concentra més personal, superior a totes les altres regions juntes. Les tres noves missions van ser en resposta al conflicte d’Ucraïna.

Tot i així, el nombre d’efectius desplegats en totes aquestes operacions, incloses les de la Força Internacional d’Assistència per a la Seguretat a l’Afganistan, va disminuir un 20% fins arribar a les 162.052 persones. El tancament d’ISAF va ser un moment decisiu del 2014 i va influir moltes de les xifres relacionades amb les operacions de pau de l’any.

El SIPRI va néixer el 1966 amb l’objectiu de generar dades, anàlisis i recomanacions basades en fonts públiques a investigadors, mitjans de comunicació i a les persones interessades. Actualment, és un dels think tanks més importants del món segons el rànquing del 'Think Tank Index’.