07/06/2016

El tractament mediàtic de la crisi dels refugiats

Demà dimecres, 15 de juny, la Comissió de Periodisme Solidari de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, de la qual la Coordinadora d'ONG Solidàries en forma part, organitza una taula rodona per analitzar i debatre el paper dels mitjans de comunicació en la conscienciació de la ciutadania vers les causes i les conseqüències de la guerra de Síria: Sobreexposició mediàtica? Frivolització? Poden fer més els mitjans?

L'arribada de persones fugint de la guerra i buscant refugi en una Europa més pendent de les xifres econòmiques que del benestar de les persones, sacseja l'imaginari que teníem d'Europa com a espai de saviesa i maduresa democràtica i vetlladora dels drets humans i dels valors més nobles. Dimecres vinent posarem sobre la taula el tractament que els mitjans de comunicació han fet al llarg d'aquesta crisi: parlarem de les primeres imatges de naufragis de pasteres, passant per la mort més famosa, malauradament, des de que va començar aquest èxode: la d'Aylan; parlarem de treballs com el de "To Kyma", que difós en prime time pel programa "30 minuts" ha donat a conèixer la immensa tasca de petites ONG com la badalonina Pro Activa Arms, o de la de la tasca de periodistes freelances que aposten per poder explicar en primera línia les vicisituds d'un conflicte que per la seva complexitat, és difícil d'explicar en 3 minuts de telenotícies.

I ho farem amb dos dels autors del documental "To Kyma", David Fontseca i Arantza Díez, amb el periodista freelance, Carles Batista, autor també d'un documental fet a Idomeni "De la guerra al exilio, destino Europa", i amb un membre de l'ONG Pro Activa Arms, el lloretenc, Joel Da Silva. Moderarà el periodista i editor d'Eldimoni.com, Manel Mesquita. Serà dimecres, 15 de juny, a partir de les 18.30h a l'Auditori de la Biblioteca Carles Rahola de Girona.